Sektor građevinarstva pogurao BDP u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Sektor građevinarstva pogurao BDP u Srbiji

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,7 posto, a u odnosu ne prethodni kvartal 1,9 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva – 19,5 posto, u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane 5,3 posto i sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama 3,5 posto.

Značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti – 6,6 odsto, i u sektoru umetnosti, zabave i rekreacije, ostalih uslužnih delatnosti i delatnosti domaćinstva kao poslodavca – 11,7 posto.

U prvom kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod bruto investicija u osnovna sredstva, 10,0 posto i izvoza robe i usluga 7,9 posto.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava – 1,9 posto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) – 3,6 posto, izdataka za finalnu potrošnju države 0,6 posto i uvoza robe i usluga 1,4 posto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button