Neophodno unaprediti propise za bolju primenu faktoringa – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Neophodno unaprediti propise za bolju primenu faktoringa

Promet faktoringa u 2020. iznosio je preko 110 milijardi dinara od čega je domaći skoro 90% ukupnog prometa, dok je međunarodni faktoring vredeo 95 mil EUR. Poslovima faktoringa u Srbiji se bavi 17 privrednih društava i 10 banaka, a da bi se ovaj finansijski instrument još efikasnije koristio neophodne su izmene i dopune postojećeg zakonskog rešenja, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na okruglom stolu posvećenom unapređenju regulatornog okvira za poslove faktoringa.

Sekretar Udruženja finansijskih institucija, Katarina Ocokoljić podsetila je da je Zakon o faktoringu, donet 2013. godine, uspostavio dobre osnove za razvoj ove specifične finansijske usluge, ali je u međuvremenu, ukupni regulatorni okvir znatno izmenjen, donošenjem ili izmenama drugih propisa koji utiču na obavljanje delatnosti faktoringa.

“Cilj aktivnosti Sekcije za faktoring PKS jeste unapređenje regulatornog okvira za razvoj faktoringa kroz preciziranje pojedinih zakonskih odredbi, koje su u dosadašnjoj praksi izazivale nejasnoće i dileme”, dodala je Ocokoljić.

Članovi radne grupe Sekcije za unapređenje regulatornog okvira i saradnju sa nadležnim institicijama predstavili su predloge izmena i dopuna Zakona o faktoringu.

Tanja Kursar, predsednik Sekcije za razvoj faktoringa, rekla je da predložene izmene imaju cilj i dodatno usaglašavanje zakona sa međunarodnom praksom, i UNDROUT i UNCITRAL konvencijama.

Ognjen Popović, pomoćnik ministra finansija i Branka Đorđević, rukovodilac grupe za platni sistem, ukazali su na spremnost da se razmotre predlozi Sekcije za unapređenja pojedinih zakonskih rešenja radi daljeg razvoja faktoringa, kao specifičnog proizvoda i alternativnog izvora finansiranja.

Izvor: eKapija

Tags
Back to top button