NLB banka otvara centar u Beogradu: Zaposliće 40 ljudi – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

NLB banka otvara centar u Beogradu: Zaposliće 40 ljudi

Ljubljanska NLB banka planira da otvori u Beogradu IT centar nakon kupovine beogradske Komercijalne banke.

Razlog je što ima problem da popuni upražnjena mesta za istraživanje i razvoj u Sloveniji.

Banka je navela da je potražnja za stručnjacima za podatke, analize, IT analitičarima, programerima porasla kako se banka postepeno digitalizuje, ali dodaje da “nema dovoljno kvalifikovanog osoblja u Sloveniji”, prenela je agencija STA.

“Takmičimo se da dođemo do ovakvih stručnjaka sa ostalim slovenačkim kompanijama, kao i s međunarodnim kompanijama, za koje radnici rade na daljinu iz Slovenije”, rekla je Vesna Vodopivec, direktorka u ljudskim resursima NLB banke.

Ona je rekla da obrazovni sistem ne stvara dovoljno stručnog osoblja da se popune ovakvi poslovi, dok visoko oporezivanja rada otežava daljinsko zapošljavanje radnika.

“Bez ozbiljnog napretka u ovim oblastima, nećemo biti u mogućnosti da brzo popunimo praznine, zbog čega ćemo biti prinuđeni da prebacimo bar deo razvojnih sposobnosti u Srbiju”, dodala je ona.

Centar u Beogradu će imati oko 40 IT eksperata i stručnjaka za podatke koji će raditi na zadacima za banku, uz programere koji već rade iz Slovenije.

Beograd se razvio u tehnološko čvorište nakon što je Srbija pokrenula Digitalni projekat pre deset godina i prilagodila obrazovni sistem projektu.

“Nije slučajno što je NLB grupa izabrala Beograd”, navela je banka.

Tags
Back to top button