Rizici sa kojima se suočavaju mali investitori – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rizici sa kojima se suočavaju mali investitori

Dejvid Ajnhorn, dugogodišnji menadžer investicionih fondova, kada je upozoravao o rizicima sa kojima se suočavaju mali investitori naveo je primer jedne kompanije u Nju Džerziju koja ima tržišnu kapitalizaciju vrednu više od 100 miliona dolara.

Paulsobor, sendvičara iz Nju Džerzija je jedina kompanija u portfoliju Houmtaun Internešnala, koji ima neverovatnu vrednost na tržištu hartija od vrednosti, iako je u prethodne dve godine imao prodaju vrednu nešto više od 35.000 dolara.

“Neko je istakao Houmtaun Internešnal, koji poseduje samo jednu sendvičaru u Džerziju, i to da je 8. februara ove godine dostigao vrednost na tržištu od 113 miliona dolara. Većinski vlasnik istovremeno ima nekoliko funkcija pored toga što je i direktor i blagajnik, a ispostavilo se da je i trener rvanja u obližnjoj srednjoj školi”, napisao je Ajnhorn u pismu svojim klijentima, prenosi CNBC.

Houmtaun, čijim akcijama se trguje od 2019. godine, retko kada proda više od nekoliko stotina akcija dnevno. Štaviše, postoje dani kada je trgovina na nuli.

Pitanje se samo postavlja: Kako je ova kompanija uspela da ostvari takve rezultate?

Prema podacima od prošle godine, brza hrana je bila zatvorena od 23. marta do 8. septembra. Za to vreme, vrednost akcija kompanije je porasla sa 3,25 dolara na 9,25 dolara. U proteklih 12 meseci kompanija je prodala preko 2,5 miliona akcija i trenutno ima oko 60 ljudi u vlasničkoj strukturi, prenosi Blic.

Prijavili su 600,000 dolara u troškovima, što je mnogo više od 154,000 prijavljene 2019. godine. Takođe je prijavljen profit od 2,2 miliona dolara od finansijskih aktivnosti, kao što je prodaja akcija, u 2020. godini.
Poslednji dostupni podaci pokazuju da je prodaja kompanije u prvom tromesečju ove godine porasla za 50 odsto, ali to je svega 5,405 dolara u sendvičima, sokovima i krompiru. Troškovi su takođe porasli za više od 97.000 dolara u poređenju sa prvim tromesečjem 2020. godine.

Poslednji izveštaji koje su dostavili iz Houmtaun Internešnala ukazuju na to da neko “čisti račune” i priprema prodaju kompanije. Čini se da je ovo stvarni razlog zašto su se investitori opredelili da ulažu u ovu kompaniju.

Od kada je kompaniija došla “pod lupu javnosti” polovinom prošlog meseca, CNBC je detaljno pretresao kompaniju i ukazao na kriminalnu prošlost i sankcije koje su trpeli pojedinci sa ovom kompanijom.

Pored nekoliko spornih ugovora sa kompanijama za finansijsko savetovanje, CNBC je izvestio i da je od tad došlo do brojnih smena kadrova unutar kompanije.
Prema tim podacima, akcije ove kompanije se trguju po ceni od 12.10 dolara, a kompanija je prijavila i prve troškove rada. Pored toga, u zvaničnom saopštenju kompanije stoji da od ukupne vrednosti imovine od 1.412.432 dolara više od 1.100.000 je u kešu.

Finansijski lavirint, koji je otkrio CNBC, vodi i do kineske pokrajine Makao, u kojoj se nalazi nekoliko investitora u sendvičaru u Nju Džerziju. Pored toga, postalo je i poznato da su pozajmljivali novac kompanijama o kojima su mediji takođe pisali, kao što je E-Waste. Naime, E-Waste, i pored toga što nema nikakvo funkcionalno poslovanje, na berzi vredi više od 112 miliona dolara.

Prema izvoru CNBC-a, koji je želeo da ostane anoniman, kompanija je počela da “racionalizuje strukturu kapitala otplaćujući dugove kako bi kapital kompanije bolje funkcionisao”.

 

Tags
Back to top button