Šta ako ne zamenite švajcarske franke na vreme? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Šta ako ne zamenite švajcarske franke na vreme?

Švajcarski franak je uvek bila sigurna valuta za štednju – međutim, ako trenutno u “slamarici” imate osmu seriju tog novca, morate da ih zamenite do kraja maja.

Švajcarska centralna banka je 28. aprila izdala saopštenje da se osma serija švajcarskog franka povlači iz opticaja već 30. aprila. Zatečeni građani, iako upozoreni, su brže-bolje pohitali da ih prodaju.

Iz Narodne banke Srbije imaju drugi predlog, prenosi B92.

“Naš savet je uvek bio da se novac položi na štednju i ako ne plaćate, a najveći broj banaka nije naplaćivao niti otvaranje niti održavanje tzv. devoznog računa i onda kad položite švajcarski franak osme serije na devizni račun, posle izvesnog vremena, kada banka dođe u posed 9. serije ona vam isplati 9. seriju i vi ste transakciju obavili bez ikakvog troška”, kaže direktor odeljenja za analizu novčanica Miroslav Jeremić.

Zaključno sa 25. majem podaci NBS-a pokazuju da su banke od građana primile 136. miliona i 300 hiljada švajcarskih franaka osme serije.

Ipak, šta da rade građani koji iz nekog razloga ne uspeju da zamene novac na vreme?

Onda nastupa sledeća situacija, kaže Jeremić.

“Radi se o vanopticajnom novcu koji će menjači i banke moći da otkupljuju, ali nisu u obavezi da to rade i ako to rade oni samostalno određuju uslove, što znači može biti veća provizija nego što je bila do sada”, navodi on.

Građani do kraja maja mogu da zamene valutu i u obližnjoj menjačnici.

“Mi kao menjačnica primamo te švajcarce i dalje, znači do 31. maja i radimo konverziju radimo zamenu, otkup kako god građani žele. U principu ova situacija je odavno najavljena, ali i dalje im je kratak rok, jer neki nisu bili obavešteni. Javljaju se ljudi koji su bukvalno juče čuli za to”, kaže vlasnik menjačnice Miodrag Jankov, prenosi B92.

Osma i šesta serija “švajcaraca” može se bez vremenskog ograničenja zameniti u svim većim gradovima Švajcarske u filijalama centralne banke.

“Moguće je i poštom poslati švajcarske franske centralnoj banci i dobiti odobrenje na deviznom računu. Detaljne informacije u vezi s tim mogu se nači na sajtu Centralne banke Švajcarske”, kaže Jeremić.

Iz Narodne banke poručuju – ako građani štede u stranoj valuti, bilo bi korisno da na makar šest meseci provere status novca kako ne bi bili u gubitku.

Tags
Back to top button