NIS uplaćuje dividendu akcionarima milijardu dinara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

NIS uplaćuje dividendu akcionarima milijardu dinara

Građani koji poseduju akcije kompanije NIS dobiće dividendu od 5,1 dinar za svaku deonicu, odnosno 25 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina. Istina, mnogi će reći da to i nisu neke pare, ali treba reći da je u korona godini jako malo naftnih kompanija koje su zbog gubitaka i donosile dobre odluke za svoje akcionare.

NIS će akcionarima isplatiti ukupno nešto više od milijardu dinara. Kada će novac tačno biti uplaćan na račune još uvek nije poznato, ali se može reći da je NIS ranijih godina dividendu uvek isplaćivao u periodu od oktobra do novembra.

Akcije NIS, podsetimo, početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana, a svako od njih dobio je po pet akcija ove naftne kompanije. Novac od dividende građani, inače, mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci, prenosi Blic.

S druge strane, novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Za razliku od novca po osnovu dividende koji se dobija odmah, novac od prodaje akcija je moguće dobiti tek nakon prodaje deonica, a o čemu se moguće informisati u Pošti.

Tags
Back to top button