Britanska vlada želi veći uticaj na berzu – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Britanska vlada želi veći uticaj na berzu

Vlada Velike Britanije namerava da proširi svoja ovlašćenja za regulaciju Londonske berze (LSE).

Ona planira da zabrani uvrštavanje kompanija čije aktivnosti mogu predstavljati pretnju nacionalnoj bezbednosti, piše Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na predstavnike Ministarstva finansija.

Ta novina navodi da ministar finansija Riši Sunak, kako bi se borio protiv “prljavog novca” na britanskim finansijskim tržištima, želi da dobije ovlašćenja prema kojima bi mogao iz sigurnosnih razloga da spreči izlistavanje kompanija, prenosi Index.

Trenutno odluke o uvrštavanju donosi posebna jedinica unutar Uprave za finansijske propise i nadzor koja je nezavisna od vlade. Prema FT-u, britansko Veće za nacionalnu bezbednost, koje uključuje članove vlade i predstavnike sigurnosnih snaga, takođe bi trebalo da razmotri prijem niza kompanija u LSE.

Fajnenšel tajms veruje da je takav predlog britanskog trezora posledica nezadovoljstva mnogih parlamentaraca što trenutna pravila omogućavaju kompanijama da se kotiraju na londonskoj berzi, pa čak i onima u vlasništvu poslovnih ljudi koji su bogatstvo stekli na sumnjivim poslovima.

“Reputacija Velike Britanije kao zemlje s transparentnim i jasnim tržištem čini je privlačnim globalnim finansijskim središtem. Planiramo da ojačamo tu sliku širenjem ovlašćenja za blokiranje izlistavanja, ako je ono pretnja nacionalnoj bezbednosti”, saopštilo je Ministarstvo finansija u izjavi.

Novine naglašavaju da su britanske vlasti ozbiljno zabrinute trenutnim pravilima LSE-a nakon što je kompanija EN + ruskog preduzetnika Olega Deripaske ušla na berzu u novembru 2017. godine.

Ipak, Fajnenšel tajms navodi i da poslovna zajednica u Ujedinjenom Kraljevstvu upozorava da bi zabrana uvrštavanja tvrtki mogla da naškodi slici UK-a kao privlačnog poslovnog odredišta.

Izvor: B92

Tags
Back to top button