U Crnoj Gori 62 milionera; najveći depozit u banci ima strani državljanin – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

U Crnoj Gori 62 milionera; najveći depozit u banci ima strani državljanin

U crnogorskim bankama na kraju marta su 62 građanina imala više od milion evra.

Ovo je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopšteno Pobjedi. Vlasnik najvećeg depozita od 23,6 miliona evra je stranac.

Broj milionera u Crnoj Gori isti je kao u martu prošle godine, dok je u odnosu na oktobar 2020. manji za jedan, dok je depozit najbogatijeg dupliran.

Sa jednim do pet miliona evra raspolaže 59 milionera. Dva milionera na računima imaju pet do deset miliona, dok samo jedan ima više od deset miliona evra.

Većina milionera su stranci. Oni su vlasnici 34 milionska računa, a 28 milionskih depozita pripada građanima Crne Gore. Prema zakonu o bankama, imena vlasnika bankovnih računa se ne objavljuju.

Kako je Pobjeda nedavno objavila, građani su na kraju marta u bankama imali 1,8 milijardi evra, a štednja je u prošloj godini povećana 70,4 miliona. Od toga domaćim građanima pripada 1,29 milijardi, dok je na računima stranaca 509,6 miliona evra.

Povećanju štednje u godini pandemije koronavirusa najviše su doprineli nerezidenti. Oni su u septembru prošle godine u tamošnjim bankama imali 447 miliona, što je 62 miliona evra manje nego na kraju prvog kvartala ove godine.

Znatno manje od nerezidenata, ali ne i zanemarljivo, štednju su uvećali crnogorski građani, koji su svoje depozite povećali za deset miliona evra.

Zanimljivo je da je najveći depozit fizičkog lica od 23,6 miliona evra na kraju marta bio veći od najvećeg pojedinačnog depozita neke kompanije koji je iznosio 22,1 milion. To ranije nije bio slučaj, već su firme prednjačile sa novcem ušteđenim u bankama.

Poslednjeg dana prvog kvartala depozit od milion evra i više u bankama imalo je 246 firmi. Od toga je pet preduzeća raspolagalo sa novčanim sredstvima od 21,4 do 22,1 milion evra.

“Ukupan iznos depozita ovih pet kompanija iznosi 108,8 miliona evra. Ne raspolažemo zvaničnim podatkom o djelatnostima kojima se one bave”, precizirali su u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Depozit veći od pet miliona evra ima 50 kompanija, a više od deset miliona njih 24.

Privrednici su na kraju marta u bankama ukupno deponovali 1,75 milijardi evra.

Tags
Back to top button