Komisija za hartije od vrednosti upozorila investitore na SREF – Serbian real estate fund – Bankar.rs
SVE VESTI

Komisija za hartije od vrednosti upozorila investitore na SREF – Serbian real estate fund

Кomisija za hartije od vrednosti je kao regulator tršišta kapitala u Srbiji, danas upozorila građane da se putem internet stranice “SREF – Serbian real estate fund” (https://sref.rs/) promoviše investiranje u investicione fondove koji ulažu u nepokretnosti, iako ta komisija nije izdala nijednu dozvolu za osnivanje alternativnog investicionog fonda za ta ulaganja.

Komisija je upozorila investitore da se pre odluke o ulaganju dobro informišu i provere u registrima Komisije na internetu da li društvo poseduje dozvolu za aktivnosti koje tvrdi da obavlja.

“Da bi investicioni fond poslovao u skladu sa zakonom, neophodno je da poseduje dozvolu Komisije za hartije od vrednosti. Uvidom u internet stranicu https://sref.rs utvrđeno je da se preko te stranice promoviše investiranje u investicione fondove koji ulažu u nepokretnosti. Od zainteresovanih građana se preko te stranice traži da unesu podatke o tome koliko novca i na koji rok žele da ulože, kao i da ostave kontakt informacije”, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da se sve veći broj investitora okreće ulaganju u nepokretnosti, imajući u vidu nestabilnost na svetskim finansijskim tržištima, pri čemu se takva ulaganja u inostranstvu često vrše posredstvom investicionih fondova.

“Taj trend je primetan i u Srbiji, a može se povezati i sa rastom cena nepokretnosti. Ipak, kao i kod svakog trenda kojem se priključuje sve više investitora, i u ovom slučaju može doći do povećanja nezakonitih aktivnosti koje se sprovode sa ciljem da se investitori prevare”, navela je Komisija.

Oblast investicionih fondova u Srbiji je uređena Zakonom o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom i Zakonom o alternativnim investicionim fondovima, koji se primenjuju od 20. aprila 2020. godine, a njihovim usvajanjem Srbija je u velikoj meri uskladila svoje pravo s pravom Evropske unije.

Komisija za hartije od vrednosti u svim slučajevima obavljanja delatnosti bez odgovarajuće dozvole, bez odlaganja preduzima mere iz svoje nadležnosti, ali to, kako je saopšteno, ne znači da su prevare nemoguće, pa je investitorima preporučila da postupaju s dužnom pažnjom.

Beta

Tags
Back to top button