Tabaković: Srbija brže od očekivanog dostigla predkrizni nivo – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUINBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Srbija brže od očekivanog dostigla predkrizni nivo

Srbija je predkrizni nivo ekonomske aktivnosti dostigla pre mnogih svetskih ekonomija i to već u prvom tromesečju ove godine, što je jedno tromesečje ranije nego što smo očekivali, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
“U mnogim oblastima ekonomije, Srbija je već tokom trećeg tromesečja prošle godine nadmašila predkrizni nivo – u industriji i trgovini na malo u avgustu, a kod robnog izvoza u septembru. Industrija se od maja oporavljala brže od naših očekivanja, uz rast od 0,4 odsto u 2020.”, navela je Tabaković u video obraćanju učesnicima Kopaonik biznis foruma.

Navela je da su mere koje je donosila država, kako bi pomogla privredi i građanima u krizi izazvanoj pandemijom, bile adekvatne i blagovremene, a rezultati potvrda da je država sa svime što je radila “sačuvala osnove za održiv rast i u narednom periodu”.

Ukazala je da je Srbija sačuvala i tržište rada, uz rast zaposlenosti i rast plata, čime je u martu ove godine formalna zaposlenost bila veća za više od 72.000 ljudi.

“Da nismo odmah doneli brojne mere, a zatim nastavili da reagujemo dodatnim merama, pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini iznosio bi najmanje šest odsto, dok bi oporavak i povratak bruto domaćeg proizvoda na pretkrizni nivo trajao i nekoliko godina”, kazala je guvernerka.

Prema njenim rečima, to bi značilo “izgubljene milijarde evra, izgubljena radna mesta i narušavanje stabilnosti”.

“Cena nereagovanja bila bi previsoka”, rekla je guvernerka i istakla je da je Srbija u ovu krizu ušla mnogo spremnija i otpornija nego što je to bio slučaj s početka svetske ekonomske krize 2008. godine.

Tags
Back to top button