Privrednici i preduzetnici u Srbiji traže smanjenje nameta na zarade – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Privrednici i preduzetnici u Srbiji traže smanjenje nameta na zarade

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ danas je poručilo Vladi Srbije da su uzaludni programi za suzbijanje sive ekonomije ukoliko ne budu smanjeni nameti na zarade, odnosno utvrdjeni razumni porezi i doprinosi.

To udruženje je podržalo izradu novog nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koja za cilj ima jaču kontrolu i kažnjavanje nelegalnog poslovanja.

„Rad na crno se neće smanjiti sve dok se porezi i doprinosi, koji sada iznose više od 60 odsto drastično ne smanje i postanu pravedni, progresivni i naplativi i postanu odgovornost pojedinca, a ne samo poslodavca“, navodi se u saopštenju udruženja.

Ocenjeno je da, bez obzira na oblike rada, porezi i doprinosi moraju biti razumni, u skladu sa ekonomskom moći poreskog obveznika, uzimajući u obzir godišnji prosek zarade, a ne zaradu od pojedinačnih poslova.

Privrednici i preduzetnici smatraju da rad Poreske uprave mora da bude profesionalizovan, njen servis lako dostupan a poreske procedure jednostavne i nedvosmislene.

„Opterećenja koja trpi sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetnika treba da budu umanjena, a obuhvat naplate poreza proširen na neregistrovane subjekte koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju i doprinose uništavanju legalnih privrednih subjekata“, navedeno je u saopštenju.

Zatraženo je i sprečavanje nelegalnog protoka robe na carini, krađe struje, goriva i cigareta jer se ta roba plasira na crno bez naplate akcize i PDV-a.

„Potrebno je i da se zaustave malverzacije prilikom javnih nabavki, divlja gradnja i iznošenje novca iz zemlje bez naplate poreza na dobit, što sve zajedno čini godišnju štetu budžetu od 12 milijardi evra“, procenili su u Udruženju „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Predloženo je i da se preduzetnicima i frimama sa domaćim kapitalom obezbede državne subvencije ili poreski krediti u jednakim iznosima koji se dodeljuju stranim investitorima.

„Ako su obaveze prema državi ogromne, kao sada, velika većina ljudi ih neće prihvatiti što trenutno dovodi do gradjanske neposlušnosti i velikog broja neregistrovanih subjekata i neregistrovanih zaposlenih koji funkcionišu na crnom tržištu, zbog čega prevelika opterećenja trpe legalno registrovani subjekti i uredno registrovani zaposleni kojima su zarade preopterećene nametima“, navodi se u saopštenju udruženja.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button