Mali: Javni dug neće preći 60 dosto BDP-a – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Javni dug neće preći 60 dosto BDP-a

Nivo javnog duga Srbije neće preći 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja godine, uprkos trećem paketu mera pomoći i velikim ulaganjima u infrastrukturu koji su budžetom za ovu godinu predviđeni u iznosu od 430 milijardi dinara, izjavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali.

„Zahvaljujući odgovornoj fiskalnoj konsilidaciji i tome što smo vidili računa o svakom dinaru, nama je učešće javnog duga u BDP-u i dalje ispod 60 odsto. Uprkos ogromnim paketima pomoći i likvidnosti koja upumpana u ekonomiju, uspeli smo da održimo taj važan makroekonomski indiktor“, kazao je Mali na Kopaonik biznis forumu.

On je ocenio da je Srbija, u vreme najveće svetske zdravstvene i ekonomske krize, pokazala veliku odgovornost na oba fronta i najveći teret preuzela na sebe, obezbedivši medicinsku opremu i vakcine, kao i tri paketa mera pomoći za privredu i građane koji su, kako je istakao, spasili domaću ekonomiju.

Mali je podsetio da ukupna vrednost sva tri paketa pomoći iznosi osam milijardi evra, što je više od 17 odsto BDP-a Srbije.

Ministar finansija smatra i da će rast BDP-a Srbije u 2021. biti blizu sedam odsto.

„MMF kaže da će rast Srbije u ovoj godini biti šest odsto, Evropska komisija 5,3 odsto, Svetska banka pet odsto. Mi kažemo da će rast BDP-a Srbije u 2021. biti bliži sedam odsto nego šest procenata“, rekao je Mali.

Naveo je i da Srbija ostaje pri politici povećanja plata u javnom sektoru i penzija, jer je to, prema njegovim rečima, osnova rasta životnog standarda građana.

Dodao je i da uprkos pandemiji Srbija nije odustala od programa „Srbija 2025“, koji podrazumeva ulaganje 14 milijarde evra u autoputeve, izgradnju metroa, bolnica, kanalizacione i vodovodne mreže, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Izvor: Nova.rs

Tags
Back to top button