Blic: Država Srbijagasu garantuje 170 miliona evra kredita za gasifikaciju – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Blic: Država Srbijagasu garantuje 170 miliona evra kredita za gasifikaciju

Vlada Srbije je, da bi ubrzala gasifikaciju, dala saglasnost da se Srbijagas dodatno zaduži za 169 miliona evra, a garancije za vraćanje tog novca poslovnim bankama daće država, piše Blic.

Predlozi tri zakona o davanju garancija za pozajmice Srbijagasa dostavljeni su Skupštini na usvajanje.

Krediti su namenjeni gasifikaciju Kolubarskog, delova Borskog i Zaječarskog kao i Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Za izgradnju razvodnog gasovoda na relaciji Beograd-Valjevo-Loznica potrebno je 75 miliona evra, a za pokrivanje troškova izgradnje gasovoda na području Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo nešto manje, odnosno 66 miliona evra.

Najmanje novca iz kredita, 28 miliona evra, biće obezbeđeno za izgradnju deonice razvodnog gasovoda između Leskovca i Vranja.

“Razlog što će država stati iza ovog kreditnog zaduženja Srbijagasa je to što to što je u njenim strteškim opredeljenjima definisano da je gasifikacija strateški projekat koji bi pored zaštite životne sredine stvorio uslove i za privlačenje stranih investitora u ovim područjima jer ih stranci zaobilaze zbog nedostatka plavog energenta. Pored toga, ovim projektima, stvoriće se uslovi i za izgradnju distributivnih gasovoda u svim naseljima i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača”, rečeno je Blicu u Vladi.

List navodi da su procene da u Srbiji ima oko milion domaćinstava koja koriste čvrst ogrev za zagrevanje svojih domova, a ovim investicijama njihov broj bi bio prepolovljen do kraja 2022. godine, čime bi se u značajnoj meri smanjilo i zagađenje životne sredine koje nastaje zbog njih.

Tags
Back to top button