Rimac započinje projekat budućnosti u Zagrebu: Prvi grad na svetu sa revolucionarnom uslugom – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rimac započinje projekat budućnosti u Zagrebu: Prvi grad na svetu sa revolucionarnom uslugom

Osnivač kompanije Rimac automobili kreće u prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna (oko 454,2 miliona evra) teškog projekta.

Radi se o razvoju i uspostavljanju mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Godine 2024. Zagreb će postati prvi grad na svetu u kojem će biti dostupna usluga robotaxi – korišćenje samovozećih, električnih taksija putem aplikacije.

Ako je verovati preduzetniku Mati Rimcu, to će uskoro postati stvarnost.

Kako Jutarnji ekskluzivno saznaje, osnivač kompanije Rimac Automobili kreće u izgradnju parka, trga, prostorija i punjača električnih, samovozećih taksija, robotaxija, kako ih zovu, na Savi – na livadi prekoputa zagrebačkog Studentskog doma “Stjepan Radić”.

Konkurs je raspisan i rešenja arhitekata pristižu, a celi objekat bi trebalo da bude završen do kraja 2022. godine. Usluga robotaxija u Zagrebu trebalo bi da bude lansirana do 2024. godine.

A baš na početku Jarunske ulice Rimac će napraviti bazu za robo-taxije, odakle će se raštrkati prema gradu i vraćati na punjenje baterija.

Kompleks službenog naziva Centar mobilnosti – koji uključuje gradski trg, park i objekat s e-punjačima– tek je prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna teškog Rimčevog projekta, najavljenog u martu ove godine, za razvoj i uspostavu mreže električnih, autonomnih taksija u Zagrebu.

Kako su odgovorili iz Rimca, ideja je da Centar mobilnosti na Savi služi za dve svrhe.

“Ideja je da se na Savi napravi takav centar autonomne mobilnosti koji bi imao, s jedne strane, društvenu ulogu, mesto gde će ljudi doći da upoznaju nove tehnologije i u ugodnom ambijentu razgovaraju sa stručnjacima, a sa druge, funkcionalnu, za punjenje, održavanje i čišćenje robotaxi vozila na ekološki održiv način”, rekli su iz Rimca, prenosi Jutarnji list.

Tags
Back to top button