Vlahović najavio otvaranje Kopaonik Biznis Foruma i upozorio na spoljne faktore koji utiču na Srbiju – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vlahović najavio otvaranje Kopaonik Biznis Foruma i upozorio na spoljne faktore koji utiču na Srbiju

Srbija će po svemu sudeći ove godine imati rast veći od pet odsto, vrlo verovatno i šest odsto imajući u vidu pokazatelje u prvom kvartalu ove godine, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, te naveo da će za Srbiju biti najvažnije to kojom brzinom će se oporaviti EU, pre svega privrede Italije i Nemačke, kao dva glavna trgovinska partnera Srbije.

Vlahović je juče na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio održavanje Kopaonik biznis foruma, na pitanje o posledicama pandemije korona virusa na ekonomiju, rekao da ćemo ove godine drugi put uzastopno imati najveći fiskalni deficit od sedam odsto.

“Taj povećani fiskalni deficit, umesto tri odsto koliko je bio definisan budžetom za 2021. godinu, rebalansom je podignut na sedam odsto što je, izmedju ostalog, uzrokovano i cinjenicom da se i u ovom stanju produžene pandemije nastavlja podrška privedi kroz program finansijske podrške”, rekao je Vlahović.

Kaže da će deficit od sedam odsto svakako “pogurati” javni dug i navodi da će biti uspeh ako Srbija održi javni dug ispod 60 odsto do kraja godine, preneo je Blic.

Vlahović je rekao i da je Srbija prošle godine imala pad od jedan odsto, jedan od najmanjih padova zabeležen u EU i na Zapadnom Balkanu.

Navodi da je taj najmanji pad posledica tradicionalne stukture srpske privrede gde su grane kao što su poljoprivreda, industrija, pre svega prehrambena industije, gradjevina i energetika rezistentne na prekid globalnih lanaca snabdevanja i ne zavise od medjunarodnog tržišta.

Drugi razlog za najmanji pad, kaže, bila je masivna intervencija ili finansijska podrška privredi koja je prošle godine iznosila oko 11 odsto BDP-a, a koja će ove godine iznosti oko tri odsto BDP-a.

“Ta podrška je na neki način uzrokavala da mala i srednja preduzeća ‘prežive’, a da velika preduzeća kroz garantnu šemu koja je oebzbedjena sa poslovnih banaka dodju do preko potrebnih likvidnih sredstava”, rekao je Vlahović.

Kopaonik biznis forum biće održan u hibridnom formatu u hotelu Metropol Palace Beograd, a ove godine vodeći domaći i inostrani ekonomski stručnjaci najveću pažnju očekivano pokloniće zdravstvenim temama, stanju u zdravstvu u Srbiji tokom pandemije, naučnom napretku u zdravstvu i njegovom doprinosu unapređenju kvaliteta personalizovane medicine u Srbiji.

Tema Foruma biće Svet posle Covid-19: Novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja, a još jedna vrlo važna tema ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma biće obrazovanje, imajući u vidu njegov značaj za dugoročni razvoj i Srbije.

I ove godine Kopaonik biznis forum ugostiće predsednicu Vlade Republike Srbije, sve ministre iz ekonomskih resora, guvernerku NBS, predstavnike međunarodnih finansijskih institucija, ambasadore razvijenih zemalja, predsednike privrednih komora iz regiona, najznačajnije direktore iz realnog i finansijskog sektora i brojne uspešne preduzetnike, kao i uvažene profesore i akademike.

Kopaonik biznis forum tradicionalno organizuje Savez ekonomista Srbije, a ovogodišnji Forum je šesti koji se organizuje u saradnji sa kompanijom Mastercard.

 

Tags
Back to top button