UniCredit i UBS kažnjeni zbog kartelskog udruživanja u trgovini obveznicama – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

UniCredit i UBS kažnjeni zbog kartelskog udruživanja u trgovini obveznicama

Evropska komisija izrekla je u četvrtak novčane kazne italijanskoj banci UniCredit, japanskoj Nomuri i švajcarskom UBS-u od ukupno 371 milion evra zbog udruživanja u kartel u trgovini državnim obveznicama zemalja evrozone.

Trgovci kažnjenih banaka u redovnim su kontaktima na internetu od 2007. do 2011. godine razmenjivali osetljive informacije o cenama i ponudi uoči aukcije obveznica denominiranih u evrima, te o cenama prikazanim klijentima ili tržištu, utvrdio je Brisel.

Razgovarali su i o strategiji trgovanja, dodaje Komisija.

UniCreditu je zato izrečena kazna od 69,4 miliona evra, UBS mora platiti 172,37 miliona, a Nomura 129,57 miliona evra. U kartelu su učestvovali i trgovci Bank of America, Royal Bank of Scotlanda (danas NatWest), Natixisa i WestLB-a (danas Portigon), ali Natwest je pošteđen kazne od 260 miliona evra jer je upozorio na kartel.

Nisu kažnjeni ni BoA ni Natixis, budući da su prekršii propise izvan vremenskog okvira za izricanje kazne, a kaznu je izbegao i Portigon jer u prošloj poslovnoj godini nije ostvario neto prihod, navela je Komisija.

Izvor: indikator.ba

Tags
Back to top button