Bajden najavio oporezivanje kriptovaluta – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Bajden najavio oporezivanje kriptovaluta

Ministarstvo finansija SAD se oglasilo sa predlogom o oporezivanju transakcija kriptovaluta u vrednosti većoj od desed hiljada dolara.

Ovakav predlog je rezultat Bajdenovog plana „American Families Plan“, čija je ideja povećavanje poreza ljudima koji imaju velike godišnje zarade i preusmeravanje tog novca na zdravstvo, školstvo, brigu o deci, obrazovanje…

Ovaj plan je treća faza plana pod nazivom „Build Back Better“. Prva faza „American Rescue Plan“ je iznosila 1,9 triliona dolara pomoći pogođenima krizom koja je nastala zbog pandemije koronavirusa. Druga faza „American Job Plan“ se odnosi na razvoj inftastrukture i novih radnih mesta u narednih osam godina. Ovaj plan iznosi nešto više od dva triliona dolara.

Stručnjaci navode da je ovakav potez očekivan i veoma koristan, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je u ovoj godini tržište kriptovaluta dostiglo vrednost od nešto manje od dva triliona dolara, što predstavlja skok od neverovatnih 120 odsto. Ministarstvo finansija navodi da će od plana oporezivanja uspeti da inkasira između 700 milijardi i jedan trilion dolara u narednih deset godina.

Ovakav potez ministarstvo pravda i sve češćim i masovnim mahinacijama u koje su uključene kriptovalute, posebno kada se govori o pranju novca i izbegavanju plaćanja poreza.

Oni navode da je nedovoljna kontrola jedan od glavnih razloga za nagle skokove u predhodnom periodu (ponovni nagli pad u proteklih par dana) i da bi oporzivanje najvećih i najpopularnijih valuta dovelo do normalizacije i stabilizacije tržšta, praveći tako jedno od najvećih tržišta pogodnim za mnogo sigurnije ulaganje.

Drugi, pak, navode da je ovo pokušaj američke administracije da dobije potpunu kontrolu nad ovim tržištem, što i oni sami dobrim delom i potrvrdjuju tako što kriptovalute vide kao budućnost i potpuno novi pravac u privredi i novi način poslovanja.

Izvor: N1info

Tags
Back to top button