U pripremi novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

U pripremi novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije u Srbiji

Stručna grupa Vlade Srbije počela je izradu novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i do septembra taj strateški dokument naći će se pred ministrima, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ocenjeno je da će novi program za suzbijanje sive ekonomije dati podsticaj unapređenju inspekcijskog nadzora i stvaranju fer poslovnog okruženja, smanjenjem rada na crno, nelegalne trgovine i izbegavanja plaćanja poreza.

U stručnoj grupe za suzbijanje sive ekonomije su predstavnici sedam ministarstava i drugih resornih institucija, NALED-a i privrede okupljene u Savezu za fer konkurenciju.

Na sednici te predstavljen je koncept novog programa koji će imati četiri cilja – jačanje nadzora nad sivom ekonomijom i procesuiranja, unapređenje postupaka poreskog nadzora, fiskalno i administrativno rasterećenje odgovorne privrede i edukacija i promocija legalnog poslovanja.

“Sva ministarstva, inspekcije i privreda doprineli su da u potpunosti ili delimično sprovedemo 71,2 odsto mera prethodnog Nacionalnog programa i to je jedan od programa koji ima najveći stepen realizacije”, kazala je direktorka za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović.

Ona je dodala da se u međuvremenu značajno odmaklo i sa uvođenjem digitalne fiskalizacije i eFaktura, kao i proširenjem elektronske procedure prijave povremenih radnika na nove delatnosti i da je sigurna da će do kraja godine biti realizovane dodatne mere iz prethodnog akcionog plana.

Glavna savetnica u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u SrbijiJelena Ćirković,koja je prisustvovala sednici, istakla je da je veoma značajno da su mere za unapređenje efikasnosti inspekcijskih organa važan deo Nacionalnog programa i da EBRD više od četiri godine podržava reformu inspekcijskog nadzora u Srbiji.

“Inspekcije su jedan od glavnih alata za suzbijanje sive ekonomije i EBRD je podržala niz aktivnosti koje su pomogle uspostavljanju sistema eInspektor koji je umrežio 37 republičkih inspekcija. Doprineli smo donošenju oko 150 pravnih akata koji su unapredili i harmonizovali inspekcijski nadzor i više od 800 kontrolnih listi po kojima inspektori kontrolišu privredu”, kazala je ona.

EBRD je, kako je navela, pomogla da bude usvojen plana za zapošljavanje 1.272 inspektora tokom tri godine i više od 800 inspektora je prešlo u više zvanje što će poboljšati njihov materijalni položaj i motivaciju za rad.

“Na početku pandemije uspostavljen je Kontakt centar republičkih inspekcija za prijavljivanje sive ekonomije koji je primio više od 22.000 predstavki građana i privrede”, istakla je Ćirković.

Novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije trebalo bi, kako je rečeno na sednici Stručne grupe koja ga priprema, da obuhvati mere kao što su dalji razvoj sistema eInspektor, unapređenje efikasnosti prekršajnih postupaka, formiranje Vladine kancelarije za inspekcije i objedinjavanje srodnih inspekcija, unapređđenje postupka legalizacije objekata, kao i postupka utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava kod kupovine polovnih vozila.

Ukazano je da su važne i podsticajne mere kao šo su dalje smanjenje poreskog opterećenja rada, izrada javnog registra neporeskih nameta, stimulisanje bezgotovinskih plaćanja, proširenje sistema za prijavu sezonskih i povremenih radnika na građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo i poslove u kući, regulisanje nestandardnih oblika rada.

Među tim merama treba da budu i poreske olakšice kao što su poresko oslobođenje u prvoj godini poslovanja, posebno za prioritetne kategorije kao što su paušalci ili određene delatnosti, regulisanje oblasti zanatstva, digitalizacija administrativnih procedura i niz edukativnih kampanja.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button