Rast premije Triglav grupe na većini tržišta – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESVE VESTI

Rast premije Triglav grupe na većini tržišta

U prvom tromesečju 2021. godine, Grupa Triglav obračunala je 7% više konsolidovane bruto fakturisane premije osiguranja (371,7 miliona EUR), nego u istom periodu prošle godine i ostvarila je rast premije na većini tržišta.

Dobit pre oporezivanja za ovo tromesječje iznosila je 31,8 miliona evra i bila je 21 posto veća u odnosu na isti period prošle godine i šest posto veća nego u godini pre pandemije covid-19 (tromesječje 2019. godine). Grupa procenjuje da će, uzimajući u obzir predviđene uslove poslovanja, do kraja godine ostvariti godišnju dobit u planiranom rasponu.

“U prva tri meseca ove godine Grupa Triglav ostvarila je 31,8 miliona evra konsolidovane dobiti pre oporezivanja, što je 21% više nego u prvom tromesječju 2020. i 6,0% više nego u prvom tromesječju 2019. (uporedno tromesečje pre pandemije covid-19). Na postignuti rezultat povoljno su uticali povećani obim prikupljene premije i manje izraženi gubici, dok su i dalje nepovoljni uslovi kamatnih stopa koji smanjuju prihod od kamata i formiranje dodatnih tehničkih rezervi zbog postojećih i očekivanih uslova poslovanja.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je rekao:” Dobro smo započeli 2021. godinu. Procenjujemo, da ćemo uzimajući u obzir predviđene uslove poslovanja, do kraja godine ostvariti godišnju dobit u planiranom obimu. U svom delovanju uzimamo u obzir još uvek visok nivo nesigurnosti u poslovnom okruženju, nejasne posledice pandemije covid-19 na ekonomiju i nepovoljne uslove niskih kamatnih stopa.”

Uz disciplinovanu pretpostavku rizika osiguranja, Grupa Triglav je ostvarila 7-postotni rast konsolidovane bruto premije u odnosu na isti period prošle godine, odnosno ukupno 371,7 miliona evra.

Postigla je rast na gotovo svim tržištima, u Sloveniji je iznosio pet posto i bio je iznad tržišnog rasta, dok je izvan Slovenije iznosio 11 posto. Premija se povećala u sva tri segmenta osiguranja, odnosno 9% u segmentu imovinskih osiguranja i po 1% u segmentima zdravstvenih, životnih i penzijskih osiguranja.

Grupa je obračunala 171,3 miliona evra bruto potraživanja odštenih zahteva ili 4,0% manje, što se takođe može pripisati činjenici da su, za razliku od prošle godine, prva tri meseca ove godine prošla bez većih masovnih odštetnih zahteva.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button