Digitalno bankarstvo – između danas i sutra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOVACIJESLIDERSVE VESTI

Digitalno bankarstvo – između danas i sutra

Digitalizacija, kao sada već uspostavljeni trend na globalnom tržištu, dodatno je ubrzana još jednim globalnim fenomenom – pandemijom COVID-19. Nova realnost dovela je do novog načina razmišljanja u svim sferama društva, a poseban uticaj imala je na brick&mortar industrije (ili njihove delove).

Činjenica da su filijale mnogih kompanija fizički postale nedostupne, da su ljudi izloženi dugotrajnoj izolaciji i distanciranju, približila je već postojeće onlajn mogućnosti mnogima koji ih do sada nisu želeli ili, čak, nisu bili ni svesni istih, a kompanije (i državne institucije) „gurnula“ u smeru omogućavanja što više svojih interakcija putem digitalnih kanala.

Bankarski ekosistemi

U novonastaloj situaciji banke su osvežile svoju komunikaciju u cilju podsećanja klijenta na mogućnosti digitalnih servisa, od usluga dostupnih putem mobilnih aplikacija, do onih na bankomatima, putem kontakt centara i sl.

Dobar deo banaka pokrenuo je i nove projekte digitalizacije proizvoda i usluga, prvenstveno u domenu nove regulative koja je omogućila Video identifikaciju klijenata, prodaju kreditnih proizvoda uz potpisivanje na daljinu i slične. To su jako važni iskoraci koji guraju industriju napred, podstiču širu digitalnu transformaciju i najvažnije unapređuju korisničko iskustvo.

Sledeći korak morao bi da bude šire unapređenje digitalnog poslovanja, ne samo pojedinačni izleti banaka u kreiranju proizvoda ili procesa, već zajednički rad banaka na stvaranju jedinstvenog bankarskog digitalnog ekosistema koji bi bio motor daljem razvoju privrede.

Važnost regulative

Usvajanjem PSD2 regulative koja je već aktivna na EU tržištu, omogućilo bi kreiranje platformi i procesa gde bi sa naprednim korišćenjem podataka, korisnik bio u centru zbivanja, promenilo paradigmu korisničkog iskustva, omogućilo Fintech kompanijama da dodaju vrednost sa inovativnim načinima onboarding klijenata, kreiranje modela rizika, ali i načina na koji se banke danas takmiče i unapredilo njihove proizvode i procese.

Digital ID (digitalni identitet, lična karta) je jedan od osnovnih delova slagalice digitalne transformacije celog društva jer menja fizičku identifikaciju sa potpuno digitalnom sigurnom identifikacijom, daljim radom na kreiranju digitalnog identiteta, bankarski sektor bi olakšao onboarding klijentima, dostupnost podacima, mnogi procesi privrednih društava bi mogli biti u potpunosti prebačeni u digitalni oblik i samim tim bismo dobili digitalnu ekonomiju i nephodnu brzinu u razvoju.

Sberbank, kao moderna i inovativna digitalna banka, učestvuje u ovom, ali i ostalim projektima na nivou države, istovremeno omogućavajući i svojim klijentima niz novih digitalnih servisa.

Smart dozvoljeno prekoračenje

Negujući posvećenost stalnom razvoju svojih usluga, Sberbank Srbija će svojim klijentima uskoro omogućiti i SMART dozvoljeno prekoračenje. U pitanju je prekoračenje po tekućem računu za koje će svi klijenti moći da podnesu zahtev onlajn i da za manje od pet minuta dobiju željenu pozajmicu ‒ takođe, elektronski bez i jednog papira i bez dolaska u ekspozituru. SMART dozvoljeno prekoračenje je novina u već postojećoj onlajn ponudi Sberbank kredita, budući da su svi klijenti Banke dosad već mogli da elektronski apliciraju i elektronski završe čitavu proceduru oko dobijanja povoljnih i onlajn Sberbank keš kredita i kredita za refinansiranje, a što je ponuda za kojom već mesecima vlada veliko interesovanje.

Jednostavnija plaćanja za građane i Chatbot podrška

Moderna digitalna rešenja u Srbiji uskoro će svim građanima omogućiti znatno jednostavniji način međusobnog plaćanja i to samo uz pomoć broja telefona. Sberbank Srbija već uveliko radi na integraciji i svom povezivanju sa sistemom Centralne adresne šeme, a koji je deo većeg IPS projekta na nivou čitave države.

Reč je o novoj usluzi koja će se na tržištu Srbije zvati „PRENESI“ i uz koju će novčane transakcije između dva lica biti moguće bez informacije o broju računa osobe kojoj se novac šalje. Umesto toga, za sve će biti dovoljan samo broj mobilnog telefona, na osnovu kog će Centralna adresna šema identifikovati primaoca, njegov račun u banci i zatim prebaciti sredstva na njega.

Uz sve ranije dostupne kanale, Sberbank je svojim klijentima od nedavno omogućila da stručne savete i podršku dobiju i kroz moderan Chatbot kanal. Ova vrsta podrške je klijentima dostupna na najvećem delu sajta Banke i Sberbank Chatbot danas pruža podršku i kada je reč o podnošenju zahteva za različite usluge Banke, (re)aktivaciji digitalnih kanala, a veoma brzo na ovaj vid podrške će klijenti moći da računaju i kada je reč o proveri stanja po računima i karticama. Ono što je velika prednost Sberbank Chatbot-a je činjenica da ovaj sistem predstavlja napredan servis koji primenjuje mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, odnosno samostalno se razvija kroz komunikaciju sa klijentima i rešavanje njihovih različitih zahteva.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button