Kipar ukida “zlatni pasoš” za bogate strane investitore – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Kipar ukida “zlatni pasoš” za bogate strane investitore

Kipar je danas ukinuo unosni program davanja državljanstva bogatim stranim investitorima, posle optužbi da su jedan visoki zvaničnik Vlade i bivši poslanik bili umešani u pokušaj da zaobiđu striktna pravila i izdaju pasoš imaginarnom investitoru za koga se smatra da je imao kriminalni dosije.

Portparol Vlade Kipra Kirjakos Koušos rekao je da je kabinet premijera prihvatio preporuku ministara unutrašnjih poslova i finansija da ukinu “zlatni pasoš”, koji je toj zemlji doneo milijarde evra prethodnih godina, prenosi AP.

Koušos je rekao da se odluka, koja će stupiti na snagu 1. novembra, zasniva na “dugotrajnim slabostima kiparskog investicionog programa, ali i zloupotrebi njegovih odredbi.”

Rekao je da će Vlada vremenom razmotriti različite načine privlačenja stranih investicija.

Optužbe su počele posle poverljivog izveštaja Al Džazirine istražne novinarske jedinice koja je koristila skrivene kamere da pokaže kako su se predsednik parlamenta Demetris Silouris i poslanik Kristakis Ðovanis zavetovali da će obezbediti pasoš fiktivnom investitoru iz Kine, iako je smišljeno da se protiv njega vodi istraga zbog pranja novca.

Izveštaj je prikazao advokata Andreasu Pitađisa i agente za promet nekretninama, koji muškarcu koji se predstavlja kao predstavnik kineskog investitora, predlažu različite načine za izbegavanje provere porekla, uključujući promenu imena ili dodeljivanje državljanstva preko njegove supruge.

Pitađis i Ðovanis su čvrsto demantovali optužbe, rekavši da su bili potpuno svesni da se radilo o prevari i da su se pretvarali da izvuku još informacija kako bi ga prijavili policiji.

Tags
Back to top button