Referentna kamatna stopa ostaje1% – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

Referentna kamatna stopa ostaje1%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto prvenstveno imajući u vidu da se efekti prethodnih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni, saopštila je NBS.

Tome će, po oceni nacionalne banke, doprineti i usvojen treći paket mera pomoći privredi i građanima od oko 4,3% bruto domaćeg proizvoda ove godine.

Izvršni odbor je istakao da su “rezultati domaće privrede i početkom ove godine iznad očekivanja” i da je Srbija “pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti dostigla pre mnogih svetskih ekonomija – već u prvom tromesečju ove godine”, dok su “inicijalne procene bile da će se to dogoditi u drugom tromesečju ove godine”.

Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u prvom tromesečju ostvaren je rast bruto domaćeg proizvoda od 1,2% međugodišnje, a najveći pozitivan doprinos tom rastu, prema oceni NBS, dao je neto izvoz, kao rezultat “snažnog priliva stranih direktnih investicija u Srbiju”.

Tags
Back to top button