Svetske berze: Oprez ulagača pred odluke FED-a i ECB-a – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Svetske berze: Oprez ulagača pred odluke FED-a i ECB-a

Protekla nedelja donela je usporavanje američkog tržišta akcija nakon snažnog rasta od početka godine, u velikoj meri podstaknutog učinkom tehnoloških akcija.

Oprez investitora dolazi pred sedmicu u kojoj će Fed verovatno nastaviti sa dizanjem kamata, a ključne tehnološke kompanije objaviti kvartalne rezultate poslovanja.

Objave Tesle i Netflix-a pokazale su prošle nedelje nešto što bi tokom aktuelne sezone korporativnih objava mogao postati obrazac kada su u pitanju tehnološke kompanije.

Rezultati ovih lidera na tržištu koji su došli iznad očekivanja nisu kao u prethodnim kvartalima uspeli da održe rastući trend, već su doveli do prave rasprodaje akcija. Usled strelovitog rasta u tekućoj godini i više nego prenapregnutih fundamenata investitori su postali probirljiviji kada su poslovni izgledi kompanija u pitanju te će verovatno retke od njih moći da zadovolje narasle apetite ulagača.

Tako je Tesla, nakon što je u kvartalu isporučio rekordnih oko 466 hiljada vozila, ostvario i prihode i dobit iznad očekivanja, ali su pad bruto margine i najavljeno usporavanja proizvodnje u tekućem kvartalu zabrinuli ulagače.

Bruto margina u auto sektoru, isključujući državne podsticaje, pala je na 18,1 odsto sa 19,3 odsto u prvom tromesečju, što je njen najniži nivo od drugog kvartala 2019. godine. Akcije kompanije pale su nakon objave skoro 10 procenata, te je ovogodišnji rast srezan na 111 procenata.

Nešto blažu korekciju od oko osam procenata pretrpeo je Netflix iako je u kvartalu dodao čak 5,9 miliona novih pretplatnika, nakon što je kompanija promenila strategiju oko deljenja lozinki. Uprava kompanije je za tekući kvartal najavila rast prihoda neznatno ispod očekivanja tržišta što je uz aktuelni štrajk glumaca i scenarista ipak ponukalo brojne investitore da realizuju dobitke koji su od početka godine dostizali skoro 50 procenata.

Na makroekonomskom planu protekle sedmice su objavljeni podaci o američkoj maloprodaji koja je pokazala i dalje snažan otpor potrošača uprkos negativnim efektima inflacije. Bazna maloprodaja koja najviše odgovara ličnoj potrošnji, koja je komponenta BDP-a, porasla je u junu 0,6 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je majski podatak revidiran naviše. Ovi podaci sugerišu da je lična potrošnja, koja čini više od dve trećine američke privrede, nastavila da raste i u proteklom tromesečju. No prave izazove na makro planu donosi tekuća sedmica sa zasedanjima i Fed-a i ECB-a i očekivanim rastom kamata od po 25 baznih poena s obe strane Atlantika.

Dobitnik nedelje

Akcije američkog konglomerata, Johnson&Johnson, skočile su više od šest procenata nakon što je kompanija objavila kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja i povisila poslovne izglede na nivou godine. Uprava ove kompanije iz sektora zdravstvene zaštite očekuje bolju prodaju medicinskih uređaja, nakon što se broj operacija oporavlja od negativnih efekata pandemije, ali i bolji učinak portfolija onkoloških lekova. J&J je najavio i nastavak postupka odvajanja zavisne kompanije, Kenvue, koja prodaje preparate bez recepta i proizvode za negu kože.

Gubitnik nedelje

Akcije nemačke kompanije za proizvodnju softvera, SAP, pale su prošle sedmice skoro šest procenata nakon što je kompanija smanjila poslovne izglede u najpropulzivnijem delu poslovanja koji nudi cloud usluge. Uprava kompanije je navela da je u drugom tromesečju bilo manje kupaca iz javnog sektora usled geopolitičke situacije, te je smanjila gornji prag očekivanja godišnjih cloud prihoda. SAP predstavlja jednu od najvećih evropskih tehnoloških kompanija, ali proteklih godina beleži sporiji razvoj u odnosu na američke pandane.

Nenad Gujaniči, glavni broker Momentum sekjuritiz

Izvor: Danas.rs

Tags
Back to top button