Tabaković: Nećemo menjati režim deviznog kursa – Bankar.rs
INTERVJUINBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Nećemo menjati režim deviznog kursa

U činjenici da je kurs dinara stabilan, pa čak i da se za njega može dobiti u cent isti iznos evra, kao u isto vreme prošle godine, deo privrednika, istina za sada samo nezvanično, vidi argument za fiksiranje kursa. Kako kažu, „uz fiksni kurs, kakav god da je, manja je neizvesnosti u poslovanju“.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković za Biznis.rs naglašava da su ideje o uvođenju fiksnog kursa, ako ih i ima, ograničene na pojedinačne predloge. Dodatno, naglašava Tabaković, „ovakve ideje mogu se smatrati potpuno neutemeljenim, jer ne uzimaju u obzir celokupnu ekonomsko-monetarnu sliku i spoljnotrgovinsku poziciju Republike Srbije“.

“Ukoliko i ima zagovornika fiksnog kursa, takvi predlozi ne bi bili opravdani. Takozvano „nemoguće trojstvo“, koje je poznato svim ekonomistima, govori o tome da je nemoguće istovremeno imati fiksni devizni kurs, nezavisnu monetarnu politiku i slobodno kretanje kapitala. Moguće je imati maksimalno dve stvari istovremeno, ali ne i sve tri. Na primer, ukoliko bismo želeli nezavisnu monetarnu politiku i slobodno kretanje kapitala, a što pozitivno deluje na strane investicije, ne bismo mogli imati fiksni devizni kurs. Fiksiranje dinara za evro, značilo bi u praksi gubljenje nezavisnosti monetarne politike NBS u odnosu na monetarnu politiku ECB, što bi značajno umanjilo manevarski prostor Narodne banke Srbije, naročito jer su mnogi šokovi iz međunarodnog okruženja dolazili poslednjih godina upravo iz evrozone (dužnička kriza evrozone, Brexit i sl.). Na ovaj način umanjila bi se mogućnost NBS da svojim instrumentima ublaži ili apsorbuje različite šokove, pre svega iz međunarodnog okruženja. Ovo je naročito važno jer se Srbija nalazi u fazi ubrzanog razvoja i uključena je u globalne spoljnotrgovinske odnose. Posledice ovakvog pristupa osetili bi u krajnjoj instanci, kako domaći privrednici i korporativni sektor, tako i građani”, ističe guverner NBS, Jorgovanka Tabaković.

U slučaju režima fiksnog deviznog kursa, dodaje Tabaković, dolazi do izražaja i sukob različitih ciljeva ekonomskih politika – postaje značajno otežano ispuniti istovremeno ciljeve kao što su puna zaposlenost, održavanje visoke stope rasta, uravnotežena platno-bilansna kretanja – naročito u slučaju realizacije velikih eksternih šokova uz nemogućnost domaće valute da se prilagodi tim šokovima, ukoliko za to postoji potreba.

“Dodatno, u slučaju režima fiksnog deviznog kursa, naročito posmatrano u dužem roku, realna tržišna vrednost domaće valute obično značajno više odstupa od ustanovljene fiksirane vrednosti, koju bi trebalo periodično prilagođavati. U slučaju fleksibilnih i rukovođeno plivajućih deviznih kurseva ove razlike su manje, što praktično znači da zvanični srednji kurs dinara prema evru odražava njegovu realnu vrednost, odnosno nije ni precenjen, ni potcenjen, jer ovakvi režimi omogućavaju postepeno, a ne naglo prilagođavanje deviznih kurseva tržišnim kretanjima”, objašnjava Tabaković.

Postojeći režim deviznog kursa omogućava Narodnoj banci Srbije, ističe ona, dovoljno fleksibilnosti i prostora za vođenje odgovorne i kredibilne monetarne politike i sprovođenje odgovarajuće strategije kada je u pitanju devizni kurs.

“Održavanje relativne stabilnosti dinara prema evru, kao referentnoj stranoj valuti, u okviru režima rukovođeno plivajućeg deviznog kursa je optimalna strategija za Srbiju, kojom se omogućava očuvanje stabilnosti cena, postiže izvesnost poslovanja, daje sigurnost domaćem finansijskom sistemu i stranim investitorima, uz istovremeno zadržavanje nezavisnosti monetarne politike i mogućnosti prilagođavanja jakim eksternim šokovima”, navodi Tabaković.

Politika i režim deviznog kursa predstavljaju jednu od ključnih odluka i postavki centralnih banaka prilikom sprovođenja monetarne politike, sa snažnim uticajem na celokupnu ekonomsku politiku, naročito kod malih i otvorenih ekonomija, poput Srbije. Narodna banka Srbije, podseća Tabaković, poslednjih devet godina veoma uspešno sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa, koji je u skladu sa monetarnom strategijom NBS, a koja podrazumeva ciljanje inflacije.

“U skladu sa time, devizni kurs se formira slobodno, na osnovu ponude i tražnje deviza, a Narodna banka Srbije može da sprovodi intervencije na deviznom tržištu radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, kao i radi očuvanja stabilnosti cena i finansijskog sistema i održavanja adekvatnog nivoa deviznih rezervi. Upravo ovakav režim deviznog kursa omogućava centralnoj banci da vodi nezavisnu, kredibilnu i adekvatnu monetarnu politiku u skladu sa postojećim ekonomskim i tržišnim okolnostima u Srbiji. NBS će nastojati da i u budućnosti očuva postignutu stabilnost, odnosno neće menjati postojeću strategiju, niti režim deviznog kursa, s obzirom da se upravo ovakva strategija pokazala kao najbolja u aktuelnim uslovima i daje najbolje rezultate. A ono što daje izuzetne rezultate, ne treba i ne smemo da menjamo”, zaključuje guverner NBS, Jorgovanka Tabaković.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button