Malezija tuži Deutsche Bank, JPMorgan i Coutts za tri milijarde dolara – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Malezija tuži Deutsche Bank, JPMorgan i Coutts za tri milijarde dolara

1Malaysia Development Berhad, poznatiji pod skraćenicom 1MDB, bio je državni razvojni fond u Maleziji, koji se, međutim 2015. godine našao u žiži svetskog interesovanja jer je preko njega tadašnji premijer ove zemlje Nadžib Razak (Najib Razak) uplatio čak 700 miliona dolara na svoj privatni račun u banci. Posledice toga su bile da je došlo do ozbiljnih političkih preokreta u azijskoj državi, a Razak je smenjen sa mesta prvog ministra.

Fond je obustavio svoje poslovanje, Razak je završio u zatvoru, a američko ministarstvo pravde utvrdilo je nakon skoro dvogodišnje istrage da je preko 1MDB „oprano“ više od 4,5 milijardi dolara.

Sada, ipak, pravno lice iza bankrotiranog fonda, a zapravo država Malezija, podnosi tužbu protiv tri investicione jedinice poznatih međunarodnih banaka koje su bile uključene u poslovni odnos sa 1MDB. Kako prenosi Reuters, tuženi su malezijski ogranak Deutsche Bank za 1,11 milijardi dolara, te švajcarske ispostave banke JPMorgan, za 800 miliona dolara, i Coutts & Co. za 1,03 milijarde dolara.

U tužbi se navodi da je ona podneta zbog „nemara, pronevere i nepoštovanja odrednica u potpisanom ugovoru, svesne namere da se načini šteta, te neadekvatne podrške“.

Ova tužba je po vrednosti najveća, ali je tek jedna od od ukupno 22 koju su podnele malezijske vlasti protiv finansijskih institucija, ali i pojedinaca, koji su bili uključeni u operacije pranja novca u 1MDB. Kako pišu malezijski mediji, ukupna vrednost svih tužbi iznosi čak 23 milijarde dolara kroz različite oblike obuhvaćene imovine.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button