EPS: Odličan prvi kvartal, plan da dobit bude 12 milijardi dinara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

EPS: Odličan prvi kvartal, plan da dobit bude 12 milijardi dinara

Elektroprivreda Srbije (EPS) prošle godine imala je dobit u poslovanju od 16 milijardi dinara, a za ovu godinu očekuje se oko 12 milijardi dinara dobiti, rekli su danas predstavnici te kompanije na sednici skupštinskog odbora za energetiku, koja se održava u Kladovu.
Prilikom podnošenja izveštaja Odboru o radu EPS-a u 2020. godini, predstavnici kompanije objasnili su da je prošlogodišnjem rezultatu sa 5-6 milijardi dinara doprinela oscilacija kursa, pre svega dolara, a otpis “ruskog kredita” dodao je rezultatu još četiri milijarde.

Istaknuto je da bi bez tih pozitivnih uticaja, rezultat EPS u 2020. godini bio 6-7milijardi dinara.

Kao najveći problem EPS-a naveden je obavezni otkup električne energije iz obnovljivih izvora energije, gde je do sada, kroz više godina, kumuliran gubitak od 17 milijardi dinara.

Istaknuto je da su EPS-u prošle godini pojedini troškovi bili manji od planiranih, a kao primer naveli su da su neki remonti odloženi zbog pandemije.

Prema planu, EPS bi ove godine trebalo da ostvari prihod od 272 milijarde dinara, dok se poslovni rashodi planiraju na 260 milijardi, pa je plan da rezultat bude oko 12 milijardi.

Predstavnici EPS-a istakli su da neće biti ugrožena sigurnost snabdevanja električnom energijom i naveli da su tokom prvog kvartala viškovi električne energije prodati u inostranstvo i da je čist neto izvoz u tom periodu bio vredan 74 miliona evra.

Oni su istakli da je plan za 1. kvartal bio da EPS ima pozitivan rezultat od tri milijarde, a ostvario je 12 milijardi dinara.

U ovoj godini EPS je planirao 88 milijardi dinara investicija, od toga 37 milijardi od sopstvenih sredstava, dok je od toga za projekte koji doprinose zaštiti životne sredine planirano 26,6 milijardi dinara za investicije.

U EPS-u očekuju povećanje rashoda pre svega oko nabavke fidin energije, jer će, ističu, obnovljivi izvori povećati proizvodnju.

Objasnili su da je problem oko otkupa struje iz obnovljivih izvora u tome što je kupuju po 10-11 evro centi po kw, a prodaju po ceni od oko četiri dinara.

Podsetili su da je nedavno po prvi put došlo od 2014. godine do povećanja naknade koju plaćaju EPS-u potrošači za obnovljive izvore energije, ali ni da povećani iznos ne pokriva troškove ovog posla za EPS.

Odgovarajući na interesovanje poslanika, članova Odbora, predstavnici EPS-a istakli su da je u tu kompaniju planiran prijem 477 radnika Pro Tenta, dok će oko 700 njih u elektrodistribuciju, odnosno ODS.

Naglasili su da će se prijem u EPS dogoditi u narednom kratkom periodu, te da se radi rebalans plana kompanije za zarade tih ljudi.

Odgovorajući na interesovanja članova skupštinskog odbora, predstavnici EPS-a su istakli da po obavezi otkupljivanja struje iz obnovljivih izvora ove godine očekuju negativan rezultat od dve milijarde dinara.

Ocenili su da EPS-u nedostaju radnici u proizvodnim delatnostima u TE i HE, te da se za sada ta kompanija nekako snalazi sa smanjenim brojem radnika, ali se nadaju skorom zapošljavanju novog tehničkog osoblja.

Predsednik Odbora Veroljub Arsić naglasio je da problemi izdvojenih preduzeća datiraju od 2004. godine i da je konačno došlo vreme da EPS i Ministarstvo nađu rešenje, i ocenio da je po njemu rešenje da se ovih pet državnih preduzeća vrate u EPS.

Izvor: RTV

Tags
Back to top button