Ministar finansija: 3.000 dinara za vakcinisane, a evo kako se prijaviti – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTIUncategorized

Ministar finansija: 3.000 dinara za vakcinisane, a evo kako se prijaviti

U ponoć, 5. maja, počeo je sa radom kontakt centar preko kog će građani moći telefonskim putem da se prijave za novčanu pomoć države u iznosu od 30+30 evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tim povodom ministar finansija Siniša Mali se obratio građanima kako bi pojasnio sve detalje koji se tiču prijave.

“Već sutra ćemo na Vladi usvojiti uredbu koja sve definiše. Pomoć važi za sve koje će do 31. maja primiti makar jednu vakcinu, ona je neophodna. Od 1. do 15 juna traje prijavljivanje – na isti način kao i za 60 evra. Svako ko se prijavi dobiće do 20. juna i tu pomoć od Vlade Srbije. Penzioneri nemaju potrebu da se prijavljuju”, rekao je ministar.

“Želimo da motivišemo ljude da se vakcinišu, kako bismo se što pre vratili normalnom životu. Jer nam je najvažnija borba za ekonomiju i nova radna mesta. To je samo deo trećeg paketa pomoći”, rekao je Mali.

Sutra penzionerima leže prvih 30 evra.

“Od 12. juna krećemo sa isplatom ove pomoći od 3000 dinara”, rekao je ministar i dodao da je dostupno i prijavljivanje za pomoć od 60 evra preko kol centra.

Istakao je i da se već 3.350.000 građana prijavilo za ovu pomoć.

“Pozivam građanje da se vakcinišu u ovom periodu. Ovo je primer sa naše strane kako da nagradimo one koji su shvatili važnost vakcinacije, ali i da bismo i dalje podstakli rast naše ekonomije, želimo da nam stopa rasta bude iznad 6 posto, što za naše građane znači veće plate i veće penzije”, istakao je ministar.

“Mnogo je bolje nego što smo očekivali. Očekivali smo pad u prvom kvartalu, a završili sa plus 1,2 odsto. 6 odsto rasta je jedna od najvećih stopa rasta u Evropi. Sada smo na 6,4 ili 6,5 rasta za ovu godinu. Drugi kvartal je ključan i zato nam je najvažniji kolektivni imunitet, jer to za nas znači potpuno otvaranje i vraćanje u normalu i punjenje budžeta i veće plate i veće penzije”, rekao je ministar Mali.

Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom na dan 23. aprila 2021. godine, kada je stupio na snagu Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije korona virusa.

Korisnici penzije, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju jer će njima pomoć biti automatski uplaćena.

Tags
Back to top button