Beograđanin donosi inovaciju u Švajcarsku: “Banke su im kao mercedes, ali nekad vam treba SUV” – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Beograđanin donosi inovaciju u Švajcarsku: “Banke su im kao mercedes, ali nekad vam treba SUV”

Startap “Relio” uskoro će pokrenuti prvi digitalni račun za mala i srednja preduzeća u Švajcarskoj.

Pokrenuo ga je Lav Odorović, preduzetnik iz Beograda, koji je prethodno vodio digitalnu banku “Penta” u Nemačkoj kao njen direktor i osnivač. “Relio” je u procesu dobijanja licence od švajcarskog regulatora i sada najavljuje investiciju u iznosu od 650.000 evra od SIX Fintech Ventures i HTGF fonda.

Odorović je, naime, uspeo da okupi tim stručnjaka za bankarstvo, bankarsku regulativu i IT tehnologiju, koji se nalaze u Cirihu i Beogradu. O kakvom projektu se zapravo radi?

“Svakome ko ima ili pokreće ili biznis neophodan je bankovni račun. To je na prvi pogled trivijalan izazov. Proces je lak i jednostavan, dokle god banka vaš biznis klasifikuje kao uobičajen i jednostavan. Sa druge strane, ako biznis ima neku atipičnu karakteristiku, kao na primer vlasnika iz inostranstva, komplikovanu vlasničku strukturu ili ako je u regulisanoj industriji, sve postaje puno teže”, napominje Odorović za B92.net.

Za takve slučajeve, dodaje, u banci ne postoje standardne procedure.

“U najboljem slučaju ćete se namučiti i slati mesecima dodatnu dokumentaciju dok ne dobijete račun. U najgorem slučaju, banka će odbiti da otvori račun, jer se ne isplati da ulaže dodatni trud ako od vašeg biznisa neće zaraditi puno novca. ‘Relio’ je automatizovao taj proces, tako da čak i vrlo komplikovane mušterije mogu da dobiju švajcarski IBAN za manje od 24 sata”, objašnjava.

Na pitanje kada će cela stvar biti pokrenuta, kaže da za sada nisu u mogućnosti da navedu tačan datum početka rada sa klijentima, pošto, između ostalog, zavise i od regulatora koji izdaje licencu za rad.

“Na našem veb-sajtu se već sada prijavljuju klijenti sa kojima testiramo sistem. Proces otvaranja računa je jednostavan i sastoji se iz tri koraka:

– popunjavanje interaktivnog formulara koji prilogođava dalja pitanja prethodno datim odgovorima;

– odmah po popunjavanju formulara, naš algoritam daje odgovor da li račun može biti otvoren, koji su dokumenti potrebni na uvid i koliko će račun koštati mesečno;

– po prijemu zahtevanih dokumenata za manje od 24 časa otvaramo račun”, pojašnjava naš sagovornik.

Kako priznaje, iskusio je problem na svojoj koži – još kao student u Beogradu vodio je mali biznis koji je razvijao softver za firme u Holandiji. Tada su često imali problema u vezi sa plaćanjima iz inostranstva.

“Posle studija u Švajcarskoj sam sa drugarima osnovao i vodio ‘Pentu’ u Nemačkoj, koja je jedna od prvih digitalnih banaka za male biznise u Evropi. Otvoriti račun za samu ‘Pentu’ je bilo jako teško: investitor iz Engleske, CEO iz Srbije koji je studirao donedavno u Švajcarskoj, jedan od suvlasnika sa američkim pasošem, glavno sedište u Berlinu, a značajan deo ekipe u Beogradu. Čak i sada sa ‘Reliom’ je bio izazov otvoriti račun. Iako imamo Švajcarsku berzu kao investitora, trajalo je više meseci pre nego što smo uspeli da otvorimo račun”, priseća se i ističe da ih je svaki put mučila birokratija, koja je koštala i dosta vremena, novca i živaca.

Tako, s obzirom na to da nijedna tradicionalna banka ili fintek kompanija ne rešava taj problem – rodila se ideja.

“‘Relio’ je primljen na program najpoznatijeg švajcarskog akceleratora koji organizuje jedan od naših investitora. Tamo smo se povezali sa investitorima i relativno brzo obezbedili investiciju”, kaže Odorović.

Inače, pomenuta “Penta” danas je, naglašava, najveća digitalna banka za startapove i male biznise u Nemačkoj.

“Pokrenuli smo je bez puno iskustva iz finansijskog sektora, što je možda i bilo ključno za naš uspeh jer nismo ponavljali uobičajene greške. Od osnivanja do prodaje investitoru pre oko dve godine olakšali smo život mnogim malim biznisima u Nemačkoj. Zahvaljujući sjajnom razvojnom timu i korisničkoj podršci iz Beograda, smanjili smo birokratiju i automatizovali procese poput računovodstva koje je povezano sa bankovnim računom”, poručuje on.

Odorović podseća da švajcarske banke s pravom važe za neke od najboljih na svetu. Uporedive su sa mercedesom S klase, kaže.

“Iskustvo je luksuzno i komforno, dok se krećete asfaltiranim ulicama. Ali šta ako vas put vodi preko teže dostupnog terena? Sa mercedesom ćete voziti mnogo sporo, a možda uopšte nećete stići do cilja. Za takve situacije vam treba SUV vozilo, koje je napravljeno za grublji teren. Tehnologija koja nam to omogućava je u oblasti koja se na engleskom zove compliance. Najbliži prevod kod nas je usklađenost poslovanja sa propisima – oblast koja je glavna prepreka za kompleksne biznise. Posebnu pažnju posvećujemo regulativi vezanoj za sprečavanje pranja novca (AML) i ‘upoznaj svog klijenta’ (KYC). Za razliku od drugih banaka, koje vide usklađenost sa propisima kao ograničenje – mi to vidimo kao našu šansu”, napominje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, njihova komparativna prednost je što otvaraju račune klijentima u roku od 24 sata bez obzira na kompleksnost njihovog biznisa.

“Donosimo odluku o tome da li možemo da otvorimo račun posle samo jednog popunjenog formulara i bez ijednog dostavljenog dokumenta”, tvrdi on.

Tags
Back to top button