Kada će cena kvadrata u Srbiji u rikverc: Prodaja pada, kapitala na tržištu sve manje, ali stručnjaci i dalje tvrde isto – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kada će cena kvadrata u Srbiji u rikverc: Prodaja pada, kapitala na tržištu sve manje, ali stručnjaci i dalje tvrde isto

Cene stanova konačno su malo prikočile, pa je nakon dvogodišnjeg, izrazito dinamičnog rasta, došlo do stabilizacije i smirivanja na tržištu. Ovo potvrđuju zvanični podaci ali i stručnjaci koji tvrde da je u poslednje vreme i prodaja drastično usporila.

Sve to otvara samo jedno pitanje, da li nam sledi preokret u trendu i kada će konačno cene kvadrata dole. Odgovor struke na žalost neće obradovati sve.

Prodaja usporila 20 odsto, ali cene kvadrata i dalje u usponu, evo šta će se desiti narednom periodu

Za one koji planiraju da u narednom periodu prodaju nekretninu, bukvalno “nema zime” jer prema oceni struke cene kvadrata neće padati. Ovo sa druge strane nikako ne ide u korist onima koji planiraju da nekretninu kupe, a pod znakom je pitanja da li će cene još rasti.

Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za nekretnine kaže za “Blic Biznis” da je prodaja nekretnina u proteklom drastično pala i da je oko 20 odsto manje obrta i 10 odsto manje kapitala. Ipak kaže ovo nikako neće oboriti cenu kvadrata koja je čak u proteklom periodu i porasla.

“Cene kvadrata su porasle na nivou inflacije, i tako će se nastaviti i u narednom periodu. Mi smo još uvek u onom ciklusu rasta od pet godina, koji bi trebao da traje do kraja ove ili sredinom sledeće godine. U proteklom periodu 15 do 20 odsto je smanjena prodaja ali to ne znači da su manje cene, nego su cene kvadrata za 10 odsto više. Teško je predvideti kako će se one kretati u narednom periodu ali je vrlo verovatno da će rasti u skladu sa nivoom inflacije”, kaže Đoković.

Inflatorni pritisci u Srbiji i u EU slabe a to se odražava i na naše tržište nepokretnosti. Podaci RGZ pokazuju da je u drugom kvartalu 2023. došlo do umerenijeg rasta cena kvadrata. Ipak, aktivnosti na tržištu nepokretnosti u pogledu broja transakcija i ostvarenog prometa u Srbiji su još uvek značajno iznad predpandemijskog nivoa.

Prosečna cena kvadrata prema poslednjem izveštaju u Beogradu iznosi 2.413 evra dok u Novom Sadu 1.733 evra. U istom periodu, prosečna cena kvadrat u Nišu je 1.385, dok je u Kragujevcu 1.302 evra.

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Srbiji u drugom kvartalu 2023. godine iznosio je 1.7milijardi evra, što predstavlja smanjenje od 13 odsto u odnosu na isti kvartal 2022. godine. U ovom periodu najviše prodatih nekretnina zabeleženo je u Beogradu, gde je sklopljeno 7.548 kupoprodajnih ugovora.

U Beogradu najskuplji stanovi

Poslednji podaci pokazuju da su u drugom kvartalu ove godine postignute i najveće cene za stanove, a najskuplji kvadrat prodat je za 9.495 evra po kvadratu na lokaciji Beograd na vodi, dok je najveća suma izdvojena za stan, ukupne površine 344 kvadrata 2.011.273 evra na Novom Beogradu. Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 4.802.000 evra.

Nekretnina, konkretno stan za koji je izdvojeno najviše novca u drugom kvartalu 2023. godine je stan u novogradnji u iznosu od 2.011.273 evra, površine je 344 kvadrata nalazi se na lokaciji Maxima centar (Novi Beograd). Najskuplji kvadrat stana u Srbiji u drugom kvartalu 2023. godine prometovan je na lokaciji Beograd na vodi, na opštini Savski venac, i koštao je 9.495 evra po metru kvadratnom, površine je 139 kvadrata i to je stan u novogradnji.

Ovo su prosečne cene kvadrata u novogradnji na beogradskim opštinama:

  • Stari grad 3.685 evra
  • Vračar 3.015 evra
  • Savski venac 4.225 evra
  • Novi Beograd 2.457 evra
  • Zvezdara 2.220 evra

Zanimljivo je da se cena kvadrata u starogradnji ne razlikuje od novogradnje isto na svim opštinama. Dok se na opštini Stari grad ona razlikuje za skoro 700 evra, na Vračaru je ta razlika oko 150 evra Na opštini Savski venac stara gradnja je jeftinija za čak 1.500 evra, a na Novom Beogradu razlika u ceni je manje od 50 evra. I na drugim opštinama razlika je neravnomerna.

Blic

Tags
Back to top button