Najbogatiji Amerikanci pod Bajdenom povećali bogatstvo za 195 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Najbogatiji Amerikanci pod Bajdenom povećali bogatstvo za 195 milijardi dolara

Bogatstvo stotinu najbogatijih Amerikanaca u prvih sto dana vladavine Džoa Bajdena povećalo se za 195 milijardi dolara, navodi Bloomberg.
Ukupno bogatstvo 100 najbogatijih građana Sjedinjenih Država doseglo je 2,9 biliona dolara do 30. aprila, što je porast od 195 milijardi od Bajdenove inauguracije 20. januara. Istovremeno, bogatstvo 50% američkih građana s najnižim primanjima iznosi samo 2,5 biliona američkih dolara.

Glavni razlog tako uočljivog i brzog bogaćenja je rast berzi zbog širenja vakcinacije i prevladavanje pandemije korona virusa. Glavni berzanski indeksi rasli su gotovo kontinuirano od februara, nadmašujući jedan rekord za drugim. Indeksi Dow Jones i S&P 500 porasli su više od 10% tokom tih meseci.

Bajdenove mere podrške i njegov masivan program vakcinacije podstakli su brz oporavak, a time i rast berzi i bogatstva najbogatijih Amerikanaca. Međutim, slični pozitivni trendovi u Sjedinjenim Državama primećeni su i poslednjih nedelja predsedničkog mandata Donalda Trampa te je bogatstvo 100 najbogatijih Amerikanaca poraslo za 267 milijardi dolara od 4. novembra 2020. do Bajdenove inauguracije.

Američka ekonomija se oporavlja brže nego što se očekivalo. Međunarodni monetarni fond predviđa rast BDP-a Sjedinjenih Država ove godine od 6,4%.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button