Šta nude banke u Srbiji? – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Šta nude banke u Srbiji?

Najstarijim sugrađanima većina banaka je omogućila da uzimaju gotovinske kredite bez učešća i žiranata i sa dugim rokom otplate.

Pritom im je data mogućnost da ih isplaćuju sve do 80. godine života.

To pravo imaju i penzioneri sa najnižim primanjima, odnosno čiji mesečni ček iznosi 15.000 dinara. Doduše, taj iznos je kod nekih banaka veći pa zajam odobravaju samo onima čija je penzija najmanje 20.000 dinara, a visina kredita koju mogu da dobiju kreće se od 50.000 do čak 1,5 miliona dinara.

Svoje zaduženje mogu da otplaćuju od šest do 71 rate, ali ima i nekoliko banaka koje dozvoljavaju čak i 90 meseci za vraćanje duga, s tim što klijent u trenutku otplate poslednje rate ne može da bude stariji od 80 godina.

Ta starosna granica je pre nekoliko godina bila znatno niža, međutim, do promena je došlo jer su bankari prepoznali penzionere kao najredovnije platiše, ali i zato što su našli način da se zaštite od rizika vraćanja.

Naime, glavna prednost ovih zajmova je polisa osiguranja kod osiguravajućih kuća koja štiti i banku i klijenta od nepredviđenih situacija, ali predstavlja i vid zaštite za naslednike.

Taj trošak većina banaka snosi sama, a ove izmene pokazale su se kao dobri poslovni potezi jer je prethodne godine znatno veći broj penzionera starijih od 75 godina posegao za kreditima. Treba da se zna da su na njih plaćali i kamate, koje se razlikuju od banke do banke i kreću se od 12 do 14 odsto na godišnjem nivou.

U bankama kažu za Blic da imaju sve veći broj klijenata penzionera, a razlozi zbog kojih se zadužuju su različiti.

“Penzioneri se najčešće odlučuju za gotovinske kredite bez učešća. Namena kredita je uglavnom nabavka ogreva, kupovina bele tehnike, renoviranje stanova, ali i pomoć deci ili unucima koji nisu u mogućnosti da se zadužuju kod banaka. Ima i onih kojima je kredit potreban za putovanje i ta zaduženja se uglavnom kreću od 100.000 do 200.000 dinara”, kažu u jednoj stranoj banci.

Prema sadašnjim propisima, banke same utvrđuju kolika može biti rata u odnosu na visinu primanja, ali uglavnom zahtevaju da ne bude viša od 50 odsto. Uglavnom mesečna obaveza po kreditu u većini slučajeva može da optereti penzionerska primanja do 30 ili 40 odsto. Ukoliko se radi o visokim penzijama ili ako penzioner ima i druga primanja, rata može biti i veća, ali problem je kod niskih penzija.

Uprkos relativno povoljnim uslovima, stručnjaci upozoravaju najstarije sugrađane da prilikom podizanja kredita treba da vode računa da rata ne optereti mesečni budžet.

“Pri utvrđivanju kreditne sposobnosti nije visina penzije jedini kriterijum. Gleda se da li živi sam ili sa supružnikom ili u višečlanom domaćinstvu, pa onda da li živi u svom ili iznajmljenom stanu. Mislim da većina banaka daje kredite i ljudima sa minimalnom penzijom, ali je njihov iznos limitiran i usklađen sa primanjima”, kažu u “Efektivi”.

Primer otplate

Gotovinski kredit u iznosu od 200.000 dinara penzioner može isplaćivati na 60 meseci, sa kamatom od 14 odsto, koju banke najčešće i propisuju za ovu starosnu grupu. Visina mesečne rate kreće se oko 4.700 dinara, ali će se penzionerima otvoriti i mogućnost uzimanja kredita za refinansiranje bez troškova obrade i brojni popusti u različitim privatnim zdravstvenim ustanovama.

Uslovi

Prvi uslov za uzimanje kredita je trajanje penzije, odnosno da je čovek najmanje mesec dana u penziji, kao i da ima između 55 i 75 godina života. Kreditna sposobnost i pozitivna ocena finansijskog stanja obavezni su i za penzionere. Banke potom omogućuju penzionerima da kredit uzmu bez učešća i da ga otplaćuju do 80. godine života, na najviše 90 mesečnih rata.

Šta je potrebno da dobijete kredit

  • lična karta
  • penzioni čekovi za poslednja tri meseca
  • ako penziju ne primate preko platnog računa banke od koje uzimate kredit, potrebno je da dostavite overen
  • obrazac administrativne zabrane koji se dobija u banci prilikom podnošenja zahteva za kredit, a overava se u PIO fondu

Izvor: B92/BLIC

Tags
Back to top button