Tesla “leži” na bitkoinima vrednim 2,5 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJEKRIPTOVALUTESVE VESTI

Tesla “leži” na bitkoinima vrednim 2,5 milijardi dolara

Tesla raspolaže bitkoinima trenutne vrednosti oko 2,5 milijarde dolara, prema dokumentima podnetim Komisiji za hartije od vrednosti i tržište kapitala (SEC).

To znači da je proizvođač električnih automobila na papiru ostvario znatan dobitak samo par meseci nakon ulaganja u najveću svetsku kriptovalutu.

Kompanija je u dokumentima navela da je njena investicija u nestabilnu digitalu valutu krajem marta vredela 2,48 milijardi dolara, prenosi CNBC.

Tesla je početkom ove godine objavila da je kupila bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara i da planira da prihvati tu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja za kupovinu njegovih vozila.

Prema finansijskom izveštaju za prvi kvartal 2021, Tesla je od prodaje bitkoina zaradila neto 101 milion dolara, što je doprinelo skoku neto dobiti kompanije na rekordan nivo.

Bitkoin se trgovao poslednjeg dana marta blizu 59.000 dolara, na neznatno višem nivou u odnosu na cenu na današnjem otvaranju trgovanja na kripto berzama.

Ova virtuelna valuta je potom narednih nedelja beležila snažne oscilacije, trgujući se u jednom momentu znatno iznad 60.000 dolara po jednom novčuću, nakon čega je ošto pala na ispod 50.000 dolara.

Akcije Tesle su potonule jutros, pre zvaničnog početka rada Vol Strita, za 1,6 procenata. Deonice ove kompanije, koje su bile među najuspešnijima na berzi u poslednjih nekoliko godina, pale su u minula tri meseca za više od 15 posto, dodaje CNBC.

Izvor: B92

Tags
Back to top button