Dojče banka odala “bankarski kartel” – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Dojče banka odala “bankarski kartel”

Evropski regulator za zaštitu tržišne konkurencije izrekao je novčanu kaznu bankama Kredi Svis, Kredi Agrikol i Benk of Amerika (BofA).

Kazna je u ukupnom iznosu od oko 28,5 miliona evra (34 miliona dolara) zbog dogovaranja trgovine američkim obveznicama putem četovanja na društvenim mrežama.

Najvišu pojedinačnu kaznu, od 12,6 miliona evra, dobila je Benk of Amerika, švajcarska Kredi Svis je kažnjena sa 11,9 miliona evra, a francuskoj Kredi Agrikol banci je naloženo da plati više od 3,9 miliona evra, izveštava “Blumberg”.

Dojče banka je takođe bila član tog bankarskog kartela, ali je izbegla potencijalnu kaznu od oko 21,5 miliona evra jer je prva obavestila EU o nezakonitom ponašanju.

“Trgovci su se dogovarali o trgovinskim strategijama, razmenjivali osetljive informacije o cenama i koordinirali cene”, navela je Margret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju u današnjoj e-poruci.

Takvim ponašanjem, ove investicionih banke su, prema njenim rečima, ograničile konkurenciju na tržištu na kojem investicioni i penzioni fondovi redovno kupuju i prodaju obveznice u ime svojih investitora i penzionera.

Mada izrečene novčane kazne mogu da naruše reputaciju pomenutih finansijskih kompanija, one su daleko niže od prethodnih kazni za kartelsko udruživanje u EU zbog malog obima trgovanja američkim dolarskim dužničkim hartijama.

Sitgrup, Rojal Benk ov Skotland i JPMorgan Čejs su među pet banaka koje su 2019. godine prihvatile da plate EU kazne u ukupnom iznosu od 1,07 milijardi evra zbog dogovora o strategijama trgovanja devizama, podseća “Blumberg”.

Tags
Back to top button