Sa DFC dogovorena nova garantna šema vredna 400 miliona dolara – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Sa DFC dogovorena nova garantna šema vredna 400 miliona dolara

Sa Američkom razvojnom korporacijom (DFC) postignut je dogovor o novoj garantnoj šemi kojom je predviđeno da ta finansijska institucija obezbedi 400 miliona USD kao garanciju za odobrenje bankarskih kredita preduzećima u Srbiji, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je, predstavljajući Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o podsticanju investicija između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u Skupštini Srbije, naveo da su prošle nedelje izglasane dve nove garantne šeme.

On je objasnio da je reč o dodatnih milijardu evra na garantne šeme koje Srbija već ima i koje je zajedno sa bankama plasirala kako bi se ublažile negativne posledice pandemije.

“Ovde govorim o još jednoj garantnoj šemi koja će biti realizovana na osnovu Sporazuma vlada Srbije i SAD, rekao je ministar i dodao da se uskoro očekuje i formalno potpisivanje sporazuma o novoj garantnoj šemi, kao i završetak sporazuma DFC sa bankama u Srbiji”, pojasnio je Mali.

Nakon toga, kako je istakao, novac će biti na raspolaganju domaćim preduzećima za kredite za likvidnost, inovacije i investicije.

Ministar je podsetio na to da je ovaj izuzetno važan dokument proizašao iz Vašingtonskog sporazuma koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Ministar je predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji.

On je ukazao na to da su u pitanju projekat izgradnje metroa u Beogradu i projekat koji se odnosi na unapređenje elektrodistributivnog sistema u našoj zemlji.

Ponovio je da će ove nedelje na dnevnom redu sednice Vlade Srbije biti Nacrt zakona o metrou, a taj dokument će se u naredne dve nedelje naći pred poslanicima.

Mali je ukazao na to da je reč o propisu koji definiše ne samo proces, metodologiju i proceduru izgradnje metroa, već i sistem upravljanja metroom.

Ministar je objasnio da je planirano da do kraja 2021. godine počne izgradnja metra, ocenivši da je to važan infrastrukturni projekat, koji doprinosi razvoju ekonomije, zapošljavanju radnika i većem bruto domaćem proizvodu.

On je predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Kine o uzajamnom priznavanju programa AEO Uprave carina Ministarstva finansija Republike Srbije i Programa za upravljanje kreditima preduzeća generalne carinske administracije Narodne Republike Kine.

Taj sporazum treba da doprinese daljem jačanju i uspostavljanju bližih ekonomskih odnosa između dve zemlje, a cilj Sporazuma jeste otklanjanje prepreka u međusobnoj trgovini između strana potpisnica i unapređenje bezbednosti u prometu robe, bez ometanja trgovinskih tokova, a ostvarenje navedenih ciljeva doprinosi većoj trgovinskoj razmeni Srbije i Kine, preneo je sajt Vlade.

Tags
Back to top button