U Hrvatskoj stambeno pitanje mladih rešavaju bez kredita i birokratije – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

U Hrvatskoj stambeno pitanje mladih rešavaju bez kredita i birokratije

Rešavanje stambenog pitanja veliki je problem za brojne mlade porodice u Hrvatskoj. U Slavonskom Brodu on se rešava na jedinstven i nesvakidašnji način – bez kredita i birokratije. Grad gradi stanove, mladi plaćaju mesečni zakup, a kasnije mogu povoljnije da ih otkupe.

Jedan od mladih parova svoj porodični život započeo je upravo u ovom stanu, piše RTL. Kako kaže jedan od novih stanara Matea Vrančić Mandurić do sada su bili podstanari, plaćali su zakup što je bio novac bačen u vetar. Sada je ono što izdvajaju za stan čista štednja jer će za deset godina postati i vlasnici nekretnine.

“Mi plaćamo mesečno 1.316 kuna (174 evra), to je bila naša ponuđena cena. Nakon deset godina možemo ga otkupiti. Sve što smo uplatili se uzima u obzir prilikom otplate našeg stana”, kazala je ona.

Tačnije, za deset godina uplatiće oko 160.000 kuna (21.116 evra) što je otprilike trećina vrednosti stana, a taj novac će biti uračunat u cenu. To je za njih, kako kaže jedinstvena prilika jer stambeni kredit nisu mogli da podignu jer su imali poslove na određeno vreme.

Bračni parovi i vanbračne zajednice ljudi mlađih od 45 godina mogu se prijavljivati na ovaj konkurs i to po sistemu licitacije i najveće ponude. Izgrađena su 24 ovakva stana od 50 i 60 metara kvadratnih.

“Nas konkretno ove zgrade sada što smo napravili, znači četiri plus dve, ukupno šest zgrada koštalo je nekih 15 miliona 900.000 kuna (2.097.324 evra). Ali mi gledamo korist koju ćemo dobiti i koju smo dobili već sad. Stambeno pitanje rešile su 24 porodice”, rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Kako je potražnja velika, čak i izvan Slavonskog Broda, planira se izgradnja još 200 ovakvih stanova. Novi konkursi se raspisuju po završetku izgradnje zgrade.

Nove zgrade će imati savremeni eko sistem hlađenja i grejanja. Stanari će iza zgrade dobiti komad zemlje koji će služiti kao vrt. A još jedan vrt i to zeleni biće na samom vrhu zgrade. Tamo će biti postavljeni i roštilji za duženje i uživanje. Vrtić i škola su blizu pa je novo naselje u izgradnji oživelo ovaj deo Slavonskog Broda.

Tags
Back to top button