Kako da se prijavite za državnu novčanu pomoć od 60 evra? – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Kako da se prijavite za državnu novčanu pomoć od 60 evra?

Novi paket ekonomskih mera vredan je 2,5 milijardi evra, a pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, imaju svi punoletni državljani koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, a imaju važeću ličnu kartu na dan 23. april.

Pravo na pomoć nema svako, naime, ko napuni 18 godina između maja i novembra, ne može da se prijavi za novčanu pomoć, istaknuto je u Ministarstvu finansija.

Pomoć će bez prijavljivanja, odnosno, automatski leći na namenske račune: penzionera, zatim građana koji su na izdržavanju zatvorske kazne, korisnika socijalne pomoći, građana sa Kosova i Metohije, kojima će pomoć biti isplaćena preko Kancelarije za KiM.

Način prijave za novčanu pomoć

Prijava će biti moguća elektronski, a biće u funkciji od srede 28. aprila do 15. maja putem sajta Uprave za trezor, www.idp.trezor.gov.rs, gde će građani morati da unesu četiri podatka.

  • Sve što će biti potrebno da građani urade nakon ulaska na sajt jeste da kliknu na polje „podnošenje prijave” i tamo unesu svoje podatke – JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.
  • Ukoliko već imate otvoren račun u nekoj banci, u padajućem meniju treba da kliknete na banku preko koje želite da vam bude isplaćen novac i time se automatski prijavljujete za ovu pomoć. Na taj način će vam biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.
  • Treba da označite polje kojim potvrđujete saglasnost za obradu ličnih podataka. Nakon što se prijavite, možete i da proverite status svoje prijave izborom drugog polja.
    Drugi način prijave jeste putem kontakt centra i počinje 5. maja. Takođe, i kod ovog načina prijave građani će morati da ostave pomenute lične podatke i podatke o banci. Broj telefona biće objavljen uoči 5. maja.

Plan isplate novčane pomoći

  • Penzionerima, kojih ima više od 1,7 miliona, prvih 30 evra biće isplaćeno 6. maja, a drugi deo od 30 evra u novembru. Dodatnih 50 evra biće im isplaćeno u septembru.
  • Korisnici socijalne pomoći i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni, dobiće prvih 30 evra 7. maja, a drugih 30 u novembru.
  • Isplata prvih 30 evra za ostale građane počeće 12. maja, i očekuje se da će taj proces biti završen u roku od osam dana, do 20. maja. Drugih 30 evra dobiće u novembru.
  • Nezaposleni koji su registrovani na birou, pomoć od 60 evra, po osnovu nezaposlenosti dobiće u junu, i za taj iznos nije potrebno da se prijave. Oni će 30 evra plus 30 dobiti kao i svi ostali građani u maju i u novembru.
  • Кada je reč o Srbima sa Кosova i Metohije, na novčanu pomoć od 100 evra imaju pravo deca do 18 godina starosti, kao i svi punoletni. Na podršku od 200 evra imaju pravo nezaposleni punoletni žitelji južne pokrajine. Njima će novac biti isplaćen treće nedelje maja i u junu.
  • Drugi deo isplate biće u novembru.

Tri često postavljana pitanja

Da li sredstva sa namenskog računa moraju da se podignu u gotovini na šalteru banke ili mogu direktno da se preusmere na neka plaćanja?

Sredstva sa namenskog računa se podižu u gotovini. Nakon što sredstva budu podignuta, namenski račun, koji je otvoren samo u tu svrhu, će biti ugašen. Ipak, državljanin nije ograničen, te može da u ugovornom odnosu sa bankom definiše i dodatne usluge koje bi koristio kod konkretne banke, a koje bi se odnosile na navedena sredstva.

Da li državljanin koji nema tekući račun može 60 evra da primi na tuđi račun?

Ne postoji mogućnost da se jednokratna pomoć uplati na račun drugog lica. Ukoliko državljanin nema otvoren tekući račun, biće mu bez dodatnih troškova otvoren jednokratni namenski račun u banci koju je izabrao prilikom prijave.

Da li pravo na 60 evra imaju državljani Srbije koji žive u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini i drugim zemljama?

Pravo na jednokratnu pomoć (pored korisnika penzija, i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt centra.

Ukoliko je državljanin novac primio na svoj tekući račun, koji je prethodno već bio aktivan, sa njime može da raspolaže kao što to i inače čini.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button