Turska, ipak, neće zabraniti kriptovalute – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Turska, ipak, neće zabraniti kriptovalute

Turska centralna banka potvrdila je kako kriptovalute u toj zemlji neće biti potpuno zabranjene.

“Ne možete ništa popraviti zabranom kriptovaluta i mi to ne nameravamo učiniti,” rekao je guverner Sahap Kavačoglu.

Komentari Kavačoglua dolaze manje od nedelju dana pre nego što planirana zabrana korišćenja kriptovaluta za plaćanja treba da stupi na snagu. Najava zabrane, koja je usledila nakon što je upotreba kriptovaluta među Turcima porasla zbog naglog pada lire, a izazvala je proteste vladinih političkih protivnika, prenosi Seebiz.

Takođe, prošle nedelje Turska je objavila međunarodni nalog za hapšenje osnivača firme za trgovanje kriptovalutama koji je pobegao sa novcem investitora, oko dve milijarde dolara.

Osnivač platforme zvane Thodex Faruk Fatih Ozer pobegao je u Albaniju, prema bezbednosnim izvorima. Policija je uhapsila 62 osumnjičena u racijama u osam gradova, među kojima i u Istanbulu gde je sedište te platforme. Akcija policije pokrenuta je pošto su hiljade Turaka podnele krivične prijave protiv kompanije navodeći da su prevareni i da ne mogu da pristupe svojim nalozima.

Ne navodeći detalje o nadolazećim propisima, Kavačoglu je naznačio da će razjasniti zakonsku definiciju kriptovaluta i regulisati način na koji ih institucije trebaju skladištiti, izvestila je Trade Moneta.

Šef centralne banke rekao je da su propisi potrebni za rešavanje “alarmantne” količine sredstava koja napuštaju zemlju putem kriptovaluta.

Vest o skorašnjoj zabrani korišćenja kriptovaluta za plaćanje u zemlji izazvala je rasprodaju cene bitcoina, delom i zbog zabrinutosti da bi druge zemlje mogle slediti primer Turske.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button