Bitcoin posle nekoliko dana u minusu, ponovo beleži rast – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Bitcoin posle nekoliko dana u minusu, ponovo beleži rast

Najstarija i najpopularnija kriptovaluta bitkoin jutros je zabeležila rast od 6 procenata, posle nekoliko dana tokom kojih je vrednost uglavnom išla naniže, čak i ispod 50.000 dolara.

Cena digitalnog novčića u protekla 24 sata se kretala između 47.000 i 53.000 dolara, a trenutno bitkoin vredi oko 52.800 dolara.

I druga najpopularnija kriptovaluta – ethereum, trenutno beleži značajan rast od 12 odsto, a njena vrednost bliži se granici od 2.500 dolara.

Podsetimo, bitkoin je samo tokom proteklih nekoliko dana doživeo veliki pad vrednosti, pošto je u petak njegova cena bila nešto više od 47.000 dolara. Nedelju dana ranije cena kriptovalute se sa 60.000 dolara “survala” na 52.000 dolara za samo 15 minuta.

Tržišna kapitalizacija bitkoina trenutno je oko 990 milijardi dolara.

Iako je tačan razlog iznenadnog kraha nepoznat, analitičari ocenjuju da se raspoloženje na tržištu moglo pogoršati zbog glasina da američko Ministarstvo finansija planira da kazni nekoliko finansijskih institucija za pranje novca pomoću kriptovaluta.

Ipak, prema jednom od analitičara koji je prognozirao da će bitkoin do kraja godine dostići 100.000 dolara, “zdrava” rasprodaja može zapravo ojačati optimistični scenario.

“Ovo ne doživljavamo nužno kao nešto što nas vodi do vrha na tržištu 2017.”, rekao je strateg za digitalnu imovinu Fundstrat-a David Grider u petak za Yahoo Finance, vraćajući se na vrh 2017. koji je nastavio s padom od 80 odsto.

“Vidimo ovo više kao nešto gde tržište mora imati zdrav period hlađenja pre nego što može nastaviti dalje.”

Tags
Back to top button