Najveći startap sa Balkana listiran na Njujorškoj berzi – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Najveći startap sa Balkana listiran na Njujorškoj berzi

Rumunski startap UiPat (UiPath) koji razvija robotske programe uspešno je debitovao na Njujorškoj berzi.

On je prikupio 1,34 milijarde dolara od prodavaca softvera i investitora na Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) u sredu, uz skok cene od 23 procenta.

Kompanija, čiji softveri pomažu preduzećima da automatizuju repetitivne radne procese, prodala je akcije po ceni od 56 dolara po komadu, iznad očekivanog raspona između 52 do 54 dolara, da bi na zatvaranju berze zaključila trgovanje na nivou od 69 dolara po akciji, izveštava CNBC.

Na zatvaranju, tržišna vrednost rumunskog jednoroga dostigla je 35,8 milijardi dolara.

Ovo je, prema navodima amričke tv stanice, treći najveći IPO ikada neke softverske firme na američkoj berzi, iza prodavca klaud baze podataka Snouflejka, koji je u septembru prikupio 3,9 milijardi dolara, i Kvaltriksa, koji je u januaru povukao 1,78 milijardi dolara, nakon što se izdvojio iz SAP-a.

UiPat se odlučio za izlazak na tržište kapitala u vreme naglog rasta, kada preduzeća počev od sektora zdravstvene zaštite do proizvođača energije traže načine da automatizuju poslove u svojim finansijskim, kadrovskim i pravnim odeljenjima.

Prihod ovog startapa je prošle godine porastao za 81 posto na 607,6 miliona dolara, čime je kompanija smanjila raniji gubitak na 92,4 miliona dolara sa 519,9 miliona u 2019. Bruto marža UiPata od 89 procenata je među najvećim u softverskom svetu.

Kompaniju je u Rumuniji osnovao 2005. godine Danijel Dajns, bivši inženjer Majkrosofta. Dajns je desetak godina kasnije preselio UiPat u SAD i osnovao sedište u Njujorku, ali je zadržao i centralu u Bukureštu, u kojoj otprilike radi jedna četvrtina od ukupno 2.863 stalno zaposlenih.u kompaniji.

Dajns kontroliše 88 odsto akcija sa pravom glasa i najveći je akcionar UiPata sa preko 110 miliona akcija vrednih preko 7,0 milijardi dolara, na bazi cene na zatvaranju trgovanja u sredu.

Tags
Back to top button