Putno zdravstveno osiguranje skuplje za 50 odsto zbog kovida – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESVE VESTI

Putno zdravstveno osiguranje skuplje za 50 odsto zbog kovida

Odlazak na odmor ove sezone zbog pandemije imaće i dodatni trošak osiguranja kako bi putnici na destinacijama mogli da, u slučaju obolevanja, dobiju neophodnu zdravstvenu pomoć.

Uz uobičajeno putno zdravstveno osiguranje, većina osiguravajućih kuća je već pripremila pakete koji se doplaćuju uglavnom 50 odsto od vrednosti osnovnog osiguranja. U tu cenu uračunati su svi troškovi lečenja, lekova i medicinskih sredstava, boravka u bolnici, ali ovo osiguranje ne pokriva samoinicijativno testiranje i troškove boravka u karantinu. Kako su nam juče potvrdili u nekoliko velikih osiguravajućih kuća, ovi paketi važe za većinu turističkih destinacija na koje se u ovom trenutku iz Srbije može putovati.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, kaže za „Politiku” da je važno da putnici znaju da su usluge lekara i pružanje medicinske pomoći izuzetno skupe u inostranstvu i da je najlakši način da se to prevaziđe da uz sebe imaju polisu putnog zdravstvenog osiguranja za vreme trajanja putovanja.

“Treba obratiti pažnju na iznos pokrića polise kao i na eventualni iznos učešća u osiguranom slučaju, takozvane franšize koja se razlikuje od osiguravača do osiguravača. Napominjem da je važno pročitati opšte uslove osiguranja kako biste znali šta sve pokriva i pod kojim uslovima takva polisa”, kaže sagovornik Politike iz Jute.

Dodatno kovid osiguranje je potrebno i preporučeno za sva putovanja u trenutku pandemije. Takvi dodaci osnovne polise zdravstvenog osiguranja pokrivaju deo troškova razbolevanja od ove zarazne bolesti, jer osnovna polisa u najvećem broju slučajeva ne pokriva te troškove.

Seničić kaže da se ovo osiguranje može obezbediti i u turističkim agencijama ili osiguravajućim kućama, ali je najvažnije utvrditi kolika je osigurana suma tog kovid dodatka i koja je vrsta pokrića. Inače, na našem tržištu ne može se kupiti samo kovid osiguranje bez osnovne polise osiguranja.

“I dalje ima putnika koji su do sada putovali bez osiguranja. Mislim da to u ovom trenutku nije pametno. Iako u najvećem broju slučajeva na graničnim prelazima niko ne traži polise zdravstvenog osiguranja na uvid, u interesu je putnika da je poseduju zbog mogućih problema i jako velikih troškova čak i za banalne medicinske usluge u inostranstvu”, kaže direktor Jute.

On dodaje da je za sada samo Grčka objavila da će snositi troškove lečenja gostiju ukoliko na ovoj destinaciji obole od kovida 19, a nešto slično je uradio i Kipar od početka pandemije. Ostale zemlje neće odbiti da pomognu turistima, ali samo polisa može pokriti troškove lečenja i to u iznosu pokrića koji je zaključen.

“U svakom slučaju da bi se izbegli mogući problemi, preporuka je da se poseduje polisa osiguranja sa ovim dodatkom za kovid, jer bi to svakako smanjilo ili rešilo eventualne probleme, a oni su mogući s obzirom na epidemiološku situaciju”, kaže Aleksandar Seničić.

On dodaje da je vrlo važno da se putnici upoznaju sa procedurom aktiviranja polise u slučajevima bolesti koja je objašnjena na svakoj polisi. I u agencijama, kao i u osiguravajućim kućama napominju da ovakav vid zdravstvene „zaštite” nije skup s obzirom na sigurnost koju pruža.

Plaćen i hitan povratak u zemlju

Na sajtu jedne osiguravajuće kuće navedeno je da kovid osiguranje pokriva troškove neophodnih medicinskih pregleda ovlašćenog lekara i troškove testiranja u slučaju ispoljavanja simptoma infekcije radi hitne medicinske pomoći i dijagnoze infekcije kovidom 19. Ova vrsta osiguranja podrazumeva i troškove nabavke lekova u vanbolničkom lečenju za slučaj potvrđene infekcije, kao i bolničko lečenje u skladu s ovim uslovima, kao i moguću repatrijaciju, odnosno povratak u zemlju, u vrednosti do 5.000 evra u skladu s uslovima polise i paketa putnog osiguranja.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button