Bajden najavio: Poreske olakšice kompanijama koje zaposlenima omogućavaju vakcinisanje u radno vreme – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Bajden najavio: Poreske olakšice kompanijama koje zaposlenima omogućavaju vakcinisanje u radno vreme

Predsednik Džo Bajden u sredu je objavio uvođenje poreskih olakšica.

Naime, olakšice su predviđene za kompanije koje svojim zaposlenima omogućavaju da se vakcinišu protiv kovida-19 u radno vreme, a da im ti sati budu plaćeni.

“Pozivam sve poslodavce, male i velike, u svakoj državi, da svojim zaposlenima obezbede plaćeno odsustvo kako bi se vakcinisali”, poručio je predsednik. Poreske olakšice će važiti za kompanije sa manje od 500 zaposlenih, preneo je Glas Amerike.

Bajden je takođe u sredu izjavio da očekuje da, do kraja dana, SAD ostvare njegov cilj da se u prvih 100 dana njegove administracije podeli 200 miliona doza vakcine protiv kovida 19.

“Danas ćemo ostvariti cilj od 200 miliona doza vakcina”, rekao je predsednik Bajden. “To je neverovatno dostignuće za jednu zemlju.”

Američki predsednik je dodao da proces vakcinacije ulazi u novu fazu u kojoj će svaka osoba u SAD starija od 16 godina moći da se prijavi i dobije vakcinu. 80 odsto starijih Amerikanaca je već primilo najmanje jednu dozu, što je dovelo do dramatičnog smanjenja broja smrtnih slučajeva u tom delu populacije.

“Ako ste čekali da dođe red na vas, ne čekajte više”, poručio je Bajden.

Zvaničnici njegove administracije kažu da vlada planira da nadoknadi kompanijama troškove da bi svojim zaposlenima davale i do 80 plaćenih sati odsustva kako bi mogli da dobiju vakcinu ili se oporave od eventualnih neželjenih efekata.

Najavljena poreska olakšica predstavlja odbitak od 511 dolara po danu, za svakog radnika, do septembra. Kompanije sa manje od 500 radnika zapošljavaju približno polovinu ukupnog broja američkih radnika u privatnom sektoru. Olakšice su odobrene u okviru zakonskog paketa o pomoći pogođenima pandemijom, koji je isključivo glasovima demokrata usvojen u Kongresu.

Glavni problem administracije u odgovoru na pandemiju više nije obezbeđivanje dovoljno zaliha vakcina, već ga polako zamenjuje problem kako ubediti dovoljno Amerikanaca da se vakcinišu.

Više od polovine odraslih Amerikanaca je primilo najmanje jednu dozu vakcine, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Trećina odraslih Amerikanaca je u potpunosti vakcinisana kao i 26 odsto ukupne populacije.

Sa više od 569.000 smrtnih slučajeva, Amerika je i dalje na prvom mestu u svetu. Koronavirus svakog dana usmrti stotine Amerikanaca ali su mnogi građani i dalje nespremni da se vakcinišu.

Tags
Back to top button