Kapital Njujorške berze premašuje američki BDP – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Kapital Njujorške berze premašuje američki BDP

Tržišna kapitalizacija Njujorške berze (NYSE) od 25,6 milijardi dolara veća je od BDP-a Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji iznosi 21,6 milijardi dolara, pokazuju podaci koje je prikupio biznis portal “Finbold”.

Podaci tržišne kapitalizacije berze su od februara ove godine, dok su podaci BDP-a od aprila takođe ove godine.

Uloga pandemije u porastu tržišne kapitalizacije pokazana je upoređivanjem vrednosti Njujorške berze između februara 2020. i 2021. godine. Prošle godine je tržišna kapitalizacija berze iznosila 15,5 milijardi dolara, dok je BDP iznosio 21,8 milijardu dolara.

Snažna tržišna kapitalizacija Njujorške berze rezultat je više faktora, a Finbold navodi, između ostalog, da se na berzi nalaze vodeće tehnološke kompanije čije su akcije skočile tokom perioda pandemije.

“Pored pandemije, Federalne rezerve godinama su kontinuirano smanjivale kamatne stope ubrizgavajući više novca u ekonomiju. To je pomoglo da se berza podstakne do tačke da nadmaši ekonomiju. Dalje, buktanjem pandemije, Vlada je takođe pokrenula programe kvantitativnog popuštanja. Ublažavanje je pomoglo berzama da rastu više od ekonomije”, navedeno je.

Nasdaq-USA, druga po veličini svetska berza, ima vrednost od 19,5 milijardi dolara i ispod je američkog BDP-a.

HKEX (Hong Kong Exchange and Clearing) imaju tržišnu kapitalizaciju od 6,7 milijardi dolara, što je skoro tri puta manje od američkog BDP-a. Šangajska berza zauzima četvrto mesto na svetskom tržištu sa tržišnom kapitalizacijom od 6,5 milijardi dolara, a sledi Japan Exchange Group sa 6,5 milijardi dolara.

Ostale berze čija tržišna kapitalizacija zaostaje za BDP-om Sjedinjenih Država uključuju Euronext (5 milijardi dolara), Šenžen berzu (4,8 milijardi dolara), LSE grupa (3,8 milijardi dolara), TMX grupa (2,6 milijardi dolara) i Nacionalna berza Indije (2,5 milijardi dolara).

Više o analizi Finbolda možete čitati na linku: https://finbold.com/nyse-market-capitalization-surpasses-the-united-states-gdp/

Tags
Back to top button