Banka Engleske razmatra mogućnosti digitalne funte – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Banka Engleske razmatra mogućnosti digitalne funte

Banka Engleske i Trezor objavili su da uspostavljaju radnu grupu za istraživanje mogućnosti kreiranja digitalne valute centralne banke. Cilj istraživanja je sagledavanje rizika i mogućnosti u vezi sa stvaranjem nove vrste digitalnog novca.

Banka bi eventualno uvela digitalnu valutu za domaćinstva i preduzeća, koja bi postojala uporedo sa gotovinom i bankarskim depozitima, umesto da ih zamenjuje, prenosi BBC. Banka i vlada žele da se “široko povežu sa zainteresovanim stranama“ u vezi sa prednostima i praktičnosti digitalnog novca.

Banka je saopštila da je zainteresovana za digitalnu valutu (CBDC) jer je “ovo period značajnih promena u novcu i plaćanjima“. Upotreba gotovime u finansijskim transakcijama konstantno opada poslednjih godina dok je plaćanje karticama u porastu.

Sopstvena digitalna valuta Banke Engleske bila bi način “izbegavanja rizika od novih oblika stvaranja privatnog novca“, uključujući kripto valute, kao što je bitcoin. Ukoliko bi bio uveden CBDC on bi bio denominovan u funtama sterlinga, baš kao novčanice i imao bi nepromenjivu vrednost.

Tags
Back to top button