Banke moraju biti opreznije kad kreditiraju projekte koji štete klimi – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Banke moraju biti opreznije kad kreditiraju projekte koji štete klimi

“Previše banaka prilikom donošenja odluka o finansiranju u obzir ne uzima klimatske štete i previše je novca uključeno u aktivnosti s visokim emisijama ugljenih spojeva od kojih se očajnički moramo odmaknuti”, rekla je Nataša Landel-Mils iz investicione kompanije Sarasin & Partners.

Grupa investitora koja upravlja imovinom od 11.000 milijardi dolara pozvala je banke na postavljanje strožih ciljeva smanjenja emisije ugljen-dioksida kod projekata za koje daju kredite, uoči sastanka svetskih čelnika na kojem će tema biti ubrzanje napora u borbi protiv klimatskih promena.

Institucionalna grupa investitora za klimatske promene, u koju su između ostalih uključeni najveći svetski ulagač u obveznice Pimco i najveći britanski menadžer imovinom Legal & General Investment Management, želi da zajmodavci postrože svoje uslove kako bi im plasmani bili ekološki prihvatljiviji.

Iako su brojne velike svetske banke već objavile ambiciju postizanja nulte neto emisije gasova staklene bašte do 2050. godine, mnoge još nisu precizirale kako to planiraju da postignu i nastavljaju finansiranje projekata s velikim emisijama štetnih gasova, upozoravaju investitori.

Banke bi, smatraju ulagači, trebalo da osiguraju da klimatski rizici budu relevantni za način i uslove otplate kredita.

Brojne banke već su najavile planove s povećanim ulaganjem u zelenu energiju i druge aktivnosti koje pomažu pri prelazu na privredu s niskom emisijom ugljen-dioksida, ali grupa ulagača smatra da treba učiniti više od toga i da se smanjenje potrošnje ne bi smelo nadoknaditi štetnim projektima.

Banke takođe treba da postave “eksplicitne kriterijume” u finansiranju aktivnosti koje su suprotne ciljanom smernicom nulte emisije u sektoru i industriji, smatraju ulagači.

Grupa 35 ulagača je saopštila da je pokrenula razgovore s 27 najvećih svetskih banaka i da će s vremenom tu listu širiti, prenosi Seebiz.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button