Tabaković: Oporavak Srbije od posledica pandemije ove godine – Bankar.rs
INTERVJUINBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Oporavak Srbije od posledica pandemije ove godine

„Sa svim što smo uradili, uključujući i poslednje obimne mere države, Srbija će se od posledica pandemije oporaviti u toku ove godine“, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na otvaranju dvodnevne onlajn konferencije „Money Fair 21“.

Prema njenim rečima, Srbija je u mnogim oblastima ekonomije već dostigla ili prešla pretkrizni nivo, u industriji, izvozu robe, trgovini na malo, kao i po broju zaposlenih.

Kaže da je država odmah sa pojavom globalne krize bez presedana prošle godine donela veliki paket ekonomskih mera u vrednosti od blizu 13 odsto BDP, kao podršku srpskoj ekonomiji.

„Da nismo reagovali odmah i sveobuhvatno, procenjujemo da bi pad našeg BDP u 2020. godini iznosio više od šest odsto, dok bi oporavak, poput oporavka nakon prethodne krize iz 2009, trajao od tri do pet godina“.

Tabaković dodaje da će država nastaviti svojim delovanjem da šalje jasnu poruku svima – da stabilnost u Srbiji nije i neće biti ugrožena, preneo je Tanjug.

„Ja sam zadovoljna što je NBS gotovo svakog meseca reagovala nekom od mera. S ciljem podrške ekonomskom oporavku, u 2020. godini četiri puta smo smanjili referentnu kamatnu stopu, koja sada iznosi 1,0 odsto“, rekla je Tabaković.

Kombinacija donetih mera dovela je i do toga da su se prošle godine kamatne stope na dinarske i evroindeksirane kredite privredi, kako kaže, gotovo izjednačile. Takvu situaciju u Srbiji do sada nismo imali.

Čak je u januaru ove godine kamatna stopa na dinarske kredite privredi od 2,2 odsto bila na nižem nivou od kamatne stope na kredite u evro znaku, koja je iznosila 2,8 odsto, napomenula je guvernerka.

„Kao rezultat svih naših mera, ukupni domaći krediti nastavili su gotovo dvocifreni rast treću godinu zaredom, uz zdrav međugodišnji rast od 9,9 odsto u decembru prošle godine. Uz sve mere, a uprkos pandemiji, učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima i u toku krizne godine smanjeno je dodatno za 0,4 procentna poena, na 3,7 odsto“.

Bruto devizne rezerve, važan stub finansijske sigurnosti zemlje, država je povećala i u kriznoj 2020. godini za 113,2 miliona evra, a njihov rast je nastavljen i u ovoj godini za 784 miliona evra, i na kraju marta dostigle su 14,3 milijarde evra.

Odgovornim upravljanjem deviznim rezervama povećali smo i učešće zlata, kao sigurne aktive, na 13 odsto krajem 2020. godine, dok je to učešće krajem 2012. godine iznosilo svega 5,7 odsto, rekla je guvernerka. Inflacija je i u 2020. godini očuvana na niskom nivou – u proseku 1,6 odsto.

„I priliv stranih direktnih investicija u Srbiju je prošle godine, uprkos pandemiji, dostigao tri milijarde evra, što je najviše od svih zemalja u regionu. To je konkretan dokaz da je Srbija prepoznata kao regionalni investicioni centar, i još važnije – za naše ljude i privredu to znači veću zaposlenost, bolje plate i nove tehnologije“, rekla je Tabaković.

Napominje da je J.P. Morgan 11. februara objavio odluku da će od 30. juna ove godine dinarske obveznice uključiti u ovaj renomirani indeks.

Veruje da će jedan od sledećih velikih rezultata biti i investicioni rejting Srbije. Kaže da bismo imali investicioni rejting da nije bilo pandemije, koja ga je samo odložila.

Prosečna neto zarada je na nivou cele 2020. povećana za 9,4 odsto u odnosu na prosečnu neto zaradu za 2019.

Kako Tanjug piše, Guvernerka ističe da je ukupna formalna zaposlenost u februaru ove godine veća za 59.000 ljudi u odnosu na februar prošle godine, pri čemu je rast vođen rastom zaposlenosti u privatnom sektoru za 58.000 ljudi.

„Naša je procena da će uspešna masovna vakcinacija, koju dugujemo aktivnostima predsednika Vučića, doprineti očuvanju zdravlja naših građana i još bržem privrednom oporavku. Možemo i moramo da budemo ponosni na to što je Srbija i na ovom najvažnijem planu – jer su u pitanju životi ljudi, pokazala punu solidarnost“, zaključila je Tabaković.

Tags
Back to top button