Hrvatska dobila i zvaničnu dozvolu da proizvodi kovanice: Na njima Tesla, kuna, šahovnica… – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Hrvatska dobila i zvaničnu dozvolu da proizvodi kovanice: Na njima Tesla, kuna, šahovnica…

Hrvatska je juče i zvanično dobila dopuštenje da počne proizvodnju evrokovanica.

U Brdu kod Kranja u Sloveniji potpisan je Memorandum o razumevanju između Hrvatske, Evropske komisije i država članica Evrozone.

Tačnije, između guvernera HNB-a Borisa Vujčića, izvršnog potpredsednika Komisije Valdisa Dombrovskisa, evropskog poverenika Paola Đentilonija i predsednika Evrogrupe Paskala Donohoea, piše Večernji list.

“Potpisivanje Memoranduma važan je simbolični, ali i praktični korak na hrvatskom putu prema uvođenju evra. Pozdravljam odlučnost Hrvatske da se pridruži Evrozoni jer joj je tu i mesto. Komisija će nastaviti da podržava Hrvatsku u njenim pripremama i naporima da ispuni konvergencijske kriterijume”, izjavio je Paolo Đentiloni.

Memorandumom o razumevanju pravno se pokrivaju svi elementi izrade posebnih “hrvatskih” kovanica evra i evrocenti. Naime, svaka zemlja članica Evrozone ima mogućnost stavljanja nekog nacionalnog motiva na jednu stranu evrokovanica. Nakon provedene javne rasprave, hrvatska Vlada još je objavila da će šahovnica biti podloga na svima, a da će na kovanici od dva evra stajati karta Hrvatske, na kovanici od jednog evra životinja kuna, Nikola Tesla na kovanicama od 50, 20 i 10 centi te glagoljica na kovanicama od 5, 2 i 1 centa.

Hrvatska sada može da preuzme potrebnu tehničku dokumentaciju za kovanje probnih otkova. Ti će se probni otkovi koristiti za proveru tehničke prikladnosti budućih evrokovanica za prodajne automate i mašine za obradu kovanica. Hrvatskoj će se preneti i potrebna autorska prava i kovni alati.

“Raduje me potpisivanje ovog Memoranduma jer to je još jedan važan korak na putu prema pristupanju evrozoni. Komisija nastavlja da podupire Hrvatsku u njenim naporima da se pridruži evropodručju, što će joj zasigurno doneti znatne prednosti. Međutim, pre uvođenja jedinstvene evropske valute Hrvatska mora da ispuni sve kriterije iz Mastrihta i ostvari dalji napredak u tehničkim pripremama”, poručio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Tags
Back to top button