Banka ne može biti finansijski savetnik a još manje prosvetitelj – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Banka ne može biti finansijski savetnik a još manje prosvetitelj

Bankari nisu savetnici. Ovo lako možete da proverite kad odete u banku i pitate “savetnika” neka od pitanja iz ovog teksta.

U kojoj banci ću proći najpovoljnije?

Kako da nikada u životu ne uzmem kredit?

Kako da svoju ušteđevinu uposlim po kamatama većim od kamata na štednju?

Da se razumemo, Banke su prodavnice novca i njihovo “savetovanje” se odnosi samo na njihove konkretne usluge. A odgovor na pitanje da li će Banka raditi u vašem ili svom interesu možete pronaći u aktuelnim tekstovima o tužbama protiv banaka.

Zašto su tužene ako su vas “savetovali”? Pre će biti da su one prodavale nešto prećutkujući “savetovanje” pa se taj neizgovoreni savet danas saznaje od advokata koji huška na tužbe.

Banke su neophodni posrednici u tokovima novca. Oni su trgovine novcima. One posreduju između onih sa novcima i onih kojima treba novac. I tako treba da ostane.

Vest da je Erste banka “ušla” u obrazovni sistem Srbije je posebno opasna vest za društvo.

Banka zarađuje od preprodaje novca a ne od edukacije građana. U ovom slučaju znači da edukaciju koriste da bi kreirale svoje buduće klijente i zarađivale od preprodaje novca.

Kako N1 prenosi: Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je da taj projekat treba da pomogne deci da brže dodju do njihove „finansijske slobode“, pa je i sam termin finansijska sloboda stavljena pod navodnike jer se termin različito tumači ako ste bankar i ako ste klijent.

Finansijska sloboda je stanje oslobođenost od finansija a dug je suprotnost finansijske slobode. Zato nas finansijskoj slobodi ne može nikada učiti Banka koja prodaje dug.

Obrazovni sistem ne sme biti pod uticajem bilo koje industrije. Sve industrije su vođene profitom i ako njihove ciljeve ugradite u obrazovni sistem onda on postaje fabrika za proizvodnju potrošača a nesamostalnih mislećih ljudi.

To nije put slobode, pogotovo ne finansijske.

Na tekst portala Kamatica reagovala je i Erste banka.

“Erste Banka već više od dve godine sprovodi besplatan, nekomercijalni program finansijske edukacije građana #ErsteZnali. Glavna okosnica programa je portal www.ersteznali.rs na kome građani mogu pronaći informacije koje se tiču štednje, kartica, bezbednosti na internetu, kredita, kupovine nekretnina, pokretanja posla, proizvoda osiguranja, investicionih proizvoda i slično.

Tekstovi su upravo zbog boljeg razumevanja pisani vrlo prijemčivim i razumljivim jezikom, tako da za razumevanje nije potrebno nikakvo prethodno finansijsko predznanje.

U tekstovima ne postoji promocija nijednog proizvoda banke, već oni služe upravo u svrhu edukacije, kako bi građani donosili informisane odluke i rukovodili se njima u svom svakodnevnom životu.

U tekstovima se upravo skreće pažnja kako funkcionišu specifični bankarski proizvodi, kako se vrši obračun kamate, kao i daje pregršt korisnih saveta koji građanima mogu pomoći u donošenju odluka.

Za dve godine koliko program postoji, uradili smo i brojne radionice sa građanima, gde smo im pomogli da sagledaju svoje prihode i rashode, naprave preraspodelu svog budžeta i shvate važnost prethodno donetih odluka. Napominjemo da kredit nikada nije bio, niti je jedini bankarski proizvod, već u bakama postoje i drugi proizvodi putem kojih građani mogu upravljati svojim finansijama, kao što je na primer štednja.

Što se tiče uvođenja finansijske pismenosti u školski i obrazovni sistem, kao što ste verovatno i sami obavešteni, na poslednjem Pisa testiranju, upravo u delu koji se tiče finansijske obrazovanosti dece, naši đaci su postigli rezultate slabije od proseka, što govori u prilog tome da im je potrebna edukacija upravo u ovom domenu.

Pre pokretanja programa #ErsteZnali, Erste Banka je sprovela istraživanje među svojim klijentima vezano za finansijsku pismenost. Odgovor koji smo dobili od klijenata mlađe životne dobi je bila da im je upravo tokom školovanja i formalnog obrazovanja nedostajao deo finansijske edukacije, jer po završetku školovanja nisu imali dovoljno znanja o tome kako izgleda pokretanje posla, pravljenje budžeta i slično. O tome ih niko nije učio, a upravo im je ovakva vrsta znanja bila neophodna u daljem životu i radu.

Erste Banka podržava i zalaže se za širenje znanja iz oblasti finansija od ranog uzrasta jer će samo informisane odluke omogućiti donošenje dobrih odluka i doneti prosperitet kako porodicama koje su osnov društva, tako i mladima, početnicima u biznisu, do malih, srednjih i velikih kompanija koje čine generator privrede i društva. U ovim nastojanjima vodimo se i preporukama koje je izdao OECD, a koje se tiču neophodnosti finansijskog opismenjavanja od najranijeg životnog doba.

Smatramo da je uvođenje finansijske edukacije u škole, ne samo dobar, već i neophodan korak kako bismo napredovali kao društvo i imali generacije koje svoje odluke donose na osnovu sopstvenog znanja struktuiranog na način da se one usvajaju prvo kroz igru, a zatim i kroz ozbiljnije projekte. Nastavićemo da podržavamo sve nekomercijalne inicijative koje imaju za cilj prosperitet društva u celini”, navodi se u reagovanju Erste banke.

Tags
Back to top button