UN bi poseban porez za one koji su se obogatili za vreme korone – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

UN bi poseban porez za one koji su se obogatili za vreme korone

Vlade bi trebalo da razmisle o “solidarnom” oporezivanju pojedinaca koji su se obogatili u vreme pandemije, poručio je generalni sekretar UN.

“Pozivam vlade da razmotre uvođenje “solidarnog” ili poreza na bogatstvo onima koji su profitirali tokom pandemije kako bi se smanjila ekstremna nejednakost”, izjavio je Gutereš.

On je naveo da najnoviji izveštaji pokazuju da je bogatsvo najbogatijih skočilo za 5.000 milijardi dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

“Moramo se pobrinuti da novac bude usmeren tamo gde je najpotrebniji. Najnoviji izveštaji ukazuju da je bogatstvo najbogatijiih ljudi na svetu u proteklih godinu dana skočilo za 5.000 milijardi dolara”, rekao je on u ponedeljak na sastanku UN-a o finansiranju razvoja.

Ponovio je da bi grupa 20 bogatih i velikih privreda u nastajanju trebalo da produži moratorijum na servisiranje duga na 2022. godinu i proširi ga kako bi se i zemljama u razvoju i privredama sa srednjim dohotkom pomoglo u oporavku od pandemije.

“Ali, ne smemeo stati na olakšavanju otplate duga, moramo hitno ojačati arhitekturu međunarodnog duga kako bismo okončali smrtonosne cikluse dužničkih talasa, globalne dužničke krize i izgubljene decenije”, naglasio je sekretar UN-a.

Ponovo je apelovao i da vakcine protiv covida-19 budu dostupne svim zemljama i da se osigura dodatni novac za potpuno finansiranje fonda za raspodelu vakcina COVAX-a.

“Insistiranje na jednakosti u globalnom odgovoru na pandemiju i oporavku test je multilateralizma, na kojem trenutno ne dobijamo prolaznu ocenu. Razmotrimo samo vakcinaciju– samo 10 zemlja sveta ima oko 75 odsto vakcina”, naglasio je čelnik UN-a.

Izvor: B92

Tags
Back to top button