Commerzbank rasprodaje filijale po svetu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Commerzbank rasprodaje filijale po svetu

Commerzbank AG započinje prodaju svog bankarskog biznisa u Mađarskoj, naveli su izvori bliski tom pitanju, dok je novi izvršni direktor banke pokrenuo plan za smanjenje troškova i povlačenje iz više zemalja.

Vrednost filijale u Mađarskoj procenjuje se na oko 100 miliona dolara, a kao potencijalni kupci pominju se belgijska KBC Group NV i austrijska Raiffeisen Bank International AG, naveli su neimenovani izvori, prenosi Flipboard, pozivajući se na Bloomberg. OTP, najveća banka u Mađarskoj takođe je zainteresovana za otkup poslovanja Commerzbank.

Predstavnici KBC banke naveli su da su uvek bili zainteresovani za dodatne mogućnosti na glavnim tržištima, uključujući Mađarsku, ali nisu želeli da govore o pojedinostima. Commerzbanka odbila je da komentariše navode o eventualnoj prodaji, a predstavnici Raiffeisen banke nisu želeli da komentarišu pomenute navode.

Izvršni direktor Commerzbanke Manfred Knof, koji je preuzeo čelnu funkciju ranije ove godine, predstavio je četvorogodišnji plan smanjenja troškova i najavio da će profitabilnost biti važnija od rasta. Banka je odredila 15 lokacija u inostranstvu na kojima će poslovnice biti zatvorene ili prodate, uključujući Brazil, Belgiju, Mađarsku i Luksemburg.

Jedinica Commerzbank u Mađarskoj ostvarila je prošle godine neto dobit od 1,2 milijarde forinti (3,36 miliona evra) navedeno je u njenom godišnjem izveštaju. Velike evropske banke, poput Deutsche Bank AG i HSBC Holdings Plc, rasprodale su svoje poslovnice u perifernim geografskim područjima u nameri da stabilizuju finansije i povećaju profit.

Interna računica Commerzbanke pokazala je da će do 2024. izgubiti oko dva miliona klijenata, preneo je portal Archyde. To bi trebalo da znači gubitak oko 300 miliona evra prihoda. Banka trenutno ima oko 11 miliona privatnih i korporativnih klijenata, a u Kommerzbank nisu želeli da komentarišu ove informacije.

Stagnirajući prihodi i prekomerno visoki troškovi dugo su smanjivali profit banke, pa su akcionari nezadovoljni, a država je glavni akcionar. Predstavnici nemačke vlade ocenili su da posvećenost države drugoj najvećoj nemačkoj banci nije dobar put.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button