Kriptomanija za godinu dana iznedrila 12 “kripto milijardera” – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Kriptomanija za godinu dana iznedrila 12 “kripto milijardera”

Ogroman rast vrednosti bitkoina i drugih kriptovaluta uveo je na velika vrata nove “kripto milijardere” na Forbsovu listu.
Kada je američka ekonomija zastala u martu prošle godine, investitori se uspaničili, bitkoin je pao čak 50 odsto za jedan dan, a pratile su ga i druge kriptovalute.

Dvanaest meseci kasnije, budućnost digitalnih dobara nikad nije izgledala svetlije. Bitkoin je obarao rekorde ove godine, a cena je u martu dostizala i cifru veću od 60.000 dolara. Druge kriptovalute imale su sličan rast, što je dovelo do toga da ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta poraste na dva biliona dolara.

Sada i banke i kompanije kreću u pohod na ovo tržište.

Kako kripto-tržište raste, raste i lista bogatih. Čak 12 kripto milijardera ušlo je na Forbsovu lisu najbogatijih za samo godinu dana, u odnosu na samo četiri godinu dana pre toga. Evo ko se sve našao na ovoj listi.

Kameron i Tajler Vinklvos
Braća blizanci i bivši veslači tužili su Fejsbuk, nagodili se i dobili 65 miliona dolara, a onda su to pretvorili u još veće bogatstvo, pa tako sada obojica imaju po tri milijarde dolara. Sa kupovinom bitkoina su počeli 2012. godine. Takođe su pokrenuli i kripto-menjačnicu DŽeminaj (Gemini) i aukcijsku platformu za digitalne umetnine Nifti gejtvej (Nifty Gateway).

Majkl Sejlor
Sejlor je CEO kompanije Majkro stratedži (MicroStrategy) koji je “težak” 2,3 milijarde dolara. Bitkoine je kupio pre buma, kako za sebe, tako i za kompaniju, čime je pogurao rast cene njenih akcija.

Metju Rozak
Rozak je kripto-entuzijasta bio još od 2011. godine. Danas, njegovo bogatstvo se procenjuje na 1,5 milijardi dolara. On je i na čelu kompanije Blok (Bloq) koja je specijalizovana za blokčejn infrastrukturu, ali i rani investitor u kripto-startape.

Tim Drejper
Godine 2014. ovaj kapitalista iz Silicijumske doline kupio je bitkoine u vrednosti od 18,7 miliona dolara, koje su pre toga američki maršali konfiskovali sa crnog tržišta Put svile (Silk Road). Danas ti bitkoini vrede 1,5 milijardi dolara.

Sem Benkman Frajd
Benkman Frajd je najbogatiji kripto-milijarder. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak je završio studije na američkom univerzitetu MIT, a “težak” je 8,7 milijardi dolara.

Brajan Armstrong
Armstrong je CEO i koosnivač Koinbejsa (Coinbase) čije se bogatstvo više nego ušestostručilo u poslednjih godinu dana zbog buma na tržištu kriptovaluta. NJegovo bogatstvo se procenjuje na 6,5 milijardi dolara.

Fred Ersam
On je zajedno sa Armstrongom osnovao Koinbejs 2012. godine. Kompaniju je napustio ali je ostao član odbora, a njegov udeo u kompaniji od šest odsto procenjuje se na 1,9 milijardi dolara.

Čangpeng Žao
Osnivač kripto-menjačnice Bajnens (Binance) vratio se na listu milijardera. Bogatstvo: 1,9 milijardi dolara.

Beri Silbert
NJegovo bogatstvo vezano je za konglomerat DKG (Digital Currency Group) koji je osnovao 2015, a procenjuje se na 1,6 milijardi dolara.

Kris Larsen
Koosnivač i predsednik kompanije Ripl (Ripple) poseduje bogatstvo vredno 3,4 milijardi dolara.

Džed Mekejleb
Još jedan koosnivač Ripla, čije se bogatstvo procenjuje na dve milijarde dolara.

Izvor: B92, BIZLife

Tags
Back to top button